TUNA’NIN KRALİÇESİ : BUDAPEŞTE

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Budapeşte, Macaristan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Ortasından geçen Tuna Nehri ile ikiye ayrılan şehrin bir tarafı Buda (Budin), diğer tarafı Peşte olarak geçiyor. Günümüzde tarihi bölge Buda tarafında, modern bölge ise Peşte tarafında kalıyor.Buda adını Hun İmparatoru Atilla’nın kardeşi Bleda’dan (Buda)alıyor. Peşte ise ocak anlamına geliyor.
Macaristan, 1526’da yapılan Mohaç Meydan Muharebesi‘nin ardından Osmanlı topraklarına katılmış ve 150 yıl Osmanlı egemenliği altında kalmıştır. Günümüzde Osmanlı’dan kalma çoğu yapı yıkılmış olsa da, Macarca ile Türkçe arasındaki ortak kelime sayısı bir hayli fazladır. Elma-alma, kapı-kapu, ana-anya,kuçu(köpek)-kuçu, kapak-kupak gibi.
Macaristan, 2004’de Avrupa Birliği üyesi olmuştur. Macaristan’nın nüfusu 10 milyon ve başkent Budapeşte’nin ise 2 milyon civarındadır.

Budapeşte’de Gezilecek Yerler :
Parlamento Binası, Avrupa’nın en büyük 3. parlamento binası olma özelliğine sahip bina, Macaristan’ın ise en büyük binasıdır. 1884-1902 yılları arasında inşaa edilmiş. 268 metre uzunluğunda ve 96 metre yüksekliğindedir. Binanın içinde 691 salonu ve her günü simgeleyen büyük/küçük 365 kulesi varmış. Parlamentonun bir bölümü rehberler ve grup olarak turistik ziyarete açıktır.
Kahramanlar Meydanı, Macaristan’ın en önemli milli törenlerine, bir çok galeriye ve heykellere ev sahipliği yapar. Şehrin ana merkezidir..
Balıkçı Tabyası, Orta Çağ’da buraya yakın bir balık pazarı varmış. Bu pazarın balıkçıları zamanında şehrin bu bölümünü savunmada önemli bir rol üstlendiklerinden onları anmak için buraya bu tabya inşa edilmiş. Yedi küçük kule, 896’da Karpat Havzası’na yerleşen yedi Macar kabilesini sembolize ediyor.
Matthias Kilisesi, Avrupa’nın önemli kiliselerinde olduğu gibi farklı kısımları farklı dönemlere aittir. Kulesinin Ortaçağ’dan kalma olduğu söyleniyor. Osmanlılar1541’de bu kiliseyi camiye çevirmişlerdir.
Buda Kalesi, 1265 yılında inşa edilen saray, müze ve kale kompleksini içinde barındırmaktadır. İçerisinde Buda Kalesi, Budapeşte Tarih Müzesi bulunuyor. Kale, Unesco Dünya Mirası Listesi’ndedir.
Gül Baba Türbesi,Mohaç Meydan Muharebesi’nikuşatma sırasında şehit olan dervişlerden birisinin türbesidir. Kavuğuna taktığı gülden dolayı kendisine Gül Baba denmektedir.
Margaret Adası, Buda ve Peşte yakasının ortasında yer almaktadır. Ada, yemyeşil ve dümdüz alanlarıyla şehrin göbeğinde muhteşem bir park alanıdır. Bahar mevsiminde insanlar piknik, spor vb. etkinliklerinin burada yapmaktadır. Adada bir de hayvanat bahçesi bulunmaktadır.Ada ismini Macar Kralı olan dördüncü Bela’nın kızı Margaret’ten alır.Ada 2.5 km uzunluğunda ve 500 metre genişliğindedir.
Gellért Hill,şehre kuş bakışı bakabilecek en güzel yerlerden biridir. Hıristiyanlığın ilk zamanlarında dini kabul etmeyenlerin fıçılara koyulup bu tepeden aşağı atıldığı rivayet edilmektedir.
Zincirli Köprü, 1839’da başlanılıp 1849’ta tamamlanan köprünün mimarı New York’ ta bulunan meşhur Brooklyn Köprüsü’nü de mimarıdır. Köprünün uzunluğu 380 metre olup hem yürüme hemde araç trafiğine açıktır. Buda ile Peşte’yi birbirine bağlayan 9 adet köprüden en etkileyici olanıdır.
Memento Park,şehirde 1947 ve 1989 yılları arasındaki sosyalist dönemde dikilen heykel ve anıtların tümünün toplandığı park.
Estergon, Macaristan’ın en büyük kilisesi buradadır. Devasa kilisesi ve kalesiyle birlikte Tuna Nehri’nin manzarası görülmeye değerdir. Ülkemizden giden gezginlerin en çokdıklaarı yerin başında gelmektedir.
Szentendre, Budapeşte’ye gelen turların hemen hepsininuğrak yerlerinden biridir.Budapeşte’ye 20 km. uzaklıkta bir kasabadır. Tuna Nehri’inin üzerinde yer almaktadır. Her sokağında resim galeri, antikacılar, seramik atölyeleri ve renk çümbüşü hediyelikeşya dükkanlarıyla görülmesi gereken bir yerdir.
Budapeşte’de görülmesi gereken bir çok kiliseler, müzeler, heykeller ve caddeler bulunmaktadır. Şehir her ne kadar büyük olsa da, turistik yerlerinin hepsine yürüyerek ulaşmak mümkündür. Ayrıca şehir içi ulaşım oldukça kolay ve düzenli bir görünüme sahip
Macaristan, T.C. vatandaşlarından (yeşil pasaport hariç) vize istemektedir.
Tuna Nehri’nin Kraliçesi sizi bekliyor...

TUNA’NIN KRALİÇESİ : BUDAPEŞTE