BALKANLARIN İNCİSİ : MOSTAR

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Mostar : Neretva Nehri‘nin ikiye böldüğü şehir, Hersek Bölgesi’nin başkentidir. 100.000 nüfusa sahip Mostar, yakın tarihte yaşadığı savaş ile öne çıkıyor. Şehri gezerken savaşın izlerini görmek mümkündür. Şehir, Unesco Dünya Miras Listesi’ndedir. Şehirdeki köprüler, camiler, çarşılar ve müzeler görülmeye değerdir. Gerek Bosna Hersek gerekse Mostar’ın simge yapılarından biri de Mostar Köprüsü’ür. Köprü, 29 metre uzunluğunda ve 4.50 metre genişliğindedir. 1566’da inşa edilen yapı, 1993’de savaş sırasında topçu ateşi ile yıkılmıştır.1997’de Türkiye, Unesco ve Dünya Bankası desteği ile olarak yeniden yapılmıştır. Köprü, Unesco Dünya Mirası Listesi’ndedir.

Sarı Saltuk (Balagay) Tekkesi : Balagay Mostar’ın çok yakının da bulunan köy. Burayı önemli kılan ise Hacı Bektaş-ı Veli’nin müritlerinden Sarı Saltuk’un türbesinin bulunmasıdır. Tekke Buna Nehri’nin kaynağında bulunmakta ve Bosnalılar tarafından ulusal anıt olarak kabul edilmektedir. Nehrin etrafında çeşitli restoranlar bulunmaktadır. Dünyanın her yerinden gelenler tarafından ziyaret edilmektedir.

Poçitel Köyü : Poçitel Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ndedir. Köyün yanında Neretva Nehri geçmektedir. Osmanlı’nın Avrupa’daki sınır köyü. Poçitel, dar sokakları, evleri, hamamı, camisi, kalesi ve saat kulesi ile bir Osmanlı kentidir.

Mostar küçük bir şehir yürüyerek çok kolay gezilebilir. Balagay Tekkesi, Saraybosna’dan Mostar’a giderken yol üstünde, Poçitel ise Mostar’dan sonradandır. Ulaşım kolay ve çok rahattır.


BALKANLARIN İNCİSİ : MOSTAR