ARNAVUTLUK’UN BAŞKENTİ : TİRAN

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 

Arnavutluk, Balkan Yarımadası’nın yarımadasın en küçük ülkesidir. 1468 – 1912 yılları arasında Osmalı İmparatorluğu yönetiminde kalmıştır. 1912 yılında bağımsız olan Arnavutluk, 1917-1920 yılları arasında İtalyaİtalya’nın himayesine girdi, girdi. II. Dünya Savaşı’nda 1939’da Faşist İtalya, 1943’te de Nazi Almanyası tarafından işgal edilene kadar prenslik, cumhuriyet ve krallık oldu. 1994’de işgalin sona erdiği Arnavutluk’ta Enver Hoca ileve Emek Partisi önderliğinde Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti kuruldu. 1991’de sosyalist yönetim sona erdi ve çok partili yönetime geçildi.
Dünyada “Albina” olarak tanınan bu ülkeye, sadece Türkler “Arnavutluk” demektedir. Arnavut inadı meşhurdur. Ülkenin nüfusu 3 milyondur.
Tiran : Arnavutluk’un başkenti Tiran aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Ülkenin kültürel, siyasal ve ekonomik merkezidir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurulmuş ve uzun yıllar imparatorluk yönetiminde kalmıştır. Nüfusu 800 bindir. İskender Bey Heykeli, şehrin merkezinde ve 40.000 metrakarelik alanın ortasında bulunuyor. Oldukça zengin bir kolleksiyona sahip olan Ulusal Tarih Müzesi, Tiran’ın simge yapılarındadır.. Ethem Bey Camisi, 18. yüzyılda yaşayan Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır. Saat Kulesi, 1822’de inşa edilmiş olup 35 metre yüksekliğe ve 90 basamaktan oluşan bir merdivene sahiptir. Kule şehrin en yüksek yapısıdır. Kuleden şehrin manzarası güzeldir. Opera Binası, günümüzde Müzimüzik ve Sanat Me sanat merkezi olarak kullanılmaktadır. Blok Mahallesi, sosyalist dönemde, politbüro üyelerinin yaşadığı yer iken şimdi kent sosyal yaşamının merkezidir. 1988’de Enver Hoca Müzesi adıyla açılan yapı günümüzde Kültür Merkezi olarak kullanılmaktadır. Tiran’ın kurulduğu arazinin etrafında, doğal bir güzelliğe Sahip Dajti Dağı bulunmaktadır. Ayrıca Enver Hoca döneminde yaptırlan ve bugün sayısı bilinmeyen sığınakları (bunker) ülkenin her yerinde görrmek mümkündür.

İstanbul’dan Tiran’a çeşitli havayolu şirketlerinin direk seferleri bulunmaktadır. Yolculuk 1saat 45 dakika sürmektedir.
Küçük bir şehir olan Tiran’ı yürüyererek baştan başa gezebilirsiniz. Arnavutluk Türk vatandaşlarına ( yeşil pasaport hariç ) vize uygulamamaktadır. ↵

ARNAVUTLUK’UN BAŞKENTİ : TİRAN