Bu hiç adil değil!..

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bu haftaki yazımda, başta toplu taşıma ücretlerinde olmak üzere, yapılan bazı adaletsizliklerden bahsetmek istedim. Toplu taşıma ücretlerinde değişiklik yapılırken neye göre, kime göre düzenleme yapılıyor anlamış değilim.

Gelir dağılımındaki adaletsizlik, hep dile getiriliyor, ama asıl sorunun merkezi en aşağı kurumlardan başlıyor. Toplu taşımada bile, asgari ücret ile çalışan ve çalışma saati neredeyse bir memurun iki katı kadar olan ve memurun yarısı kadar kazanç elde eden bir sivil, ya da geçimini sağlayabileceği bir işi bile olmayan vatandaş, herhangi bir kamu kurumunda çalışan bir memurdan daha fazla ücret ödüyor.

İşsizliğin bu kadar fazla olduğu ve yeterli istihdamın maalesef sağlanamadığı ülkemizde, bu tarz tarifelerin yapılması, çok üzücüdür gerçekten. Kimse bile isteye işsiz değildir ki bu bir üniversite mezunu veya bakmakla yükümlü olduğu bireyler olan sivil bir vatandaş ise. Aynı şey özel hastaneler ve barınma yerleri için de geçerli ne yazık ki. Normal bir vatandaş, kamu çalışanlarına göre daha fazla ücrete tabi tutuluyor. Siz ne düşünüyorsunuz bilmem ama ben bu tarz tarifelerin geçerli mantıklı bir açıklamasını bulamadım.
İlk önce toplum olarak kendi içimizde birbirimize destek olmamız gerekiyorken, tam tersine mağdur olan daha fazla nasıl mağdur edilebilir yarışına girilmiş adeta. Keşke her yapılan uygulama verilen vaatlere göre olsa. Her verilen vaatte, “Biz mağdurların yanında, yapılan haksızlıkların karşısında olacağız” deniliyor ama buna pek şahit olamıyoruz nedense. Yapılan bu tarz uygulamalar, vatandaşın çoğunu olumsuz etkiliyorsa, o uygulamalardan vazgeçilmeli görüşündeyim.

Ve taksiciler…
Gece tarifesi diye bir tabir atmışlar ki ortaya, taksiye en fazla ihtiyaç duyduğu zamanda, normalinden iki kat fazla ücret ödemek zorunda kalıyor insan. Gidilen mesafe, kısa olmasına rağmen o kadar uçuk rakamlar belirtiyorlar ki, yazık yine mağdur olan aynı kesim insanlar oluyor çoğunlukla. Çok mecbur olmadığı sürece gece yarısı kimse, keyfi taksi çağırmaz. Yapılan bu tarz uygulamalardan, hep aynı kesim insanların mağdur olması gerekmiyor. Bunlar çoğu zaman dile getiriliyor belki ama kulak veren olmuyor pek.
Dilerim yapılan bu tarz uygulamalar tekrar gözden geçirilir ve adaletli bir şekilde düzenlenir.

Bu hiç adil değil!..