RÖNESANS’IN DOĞDUĞU YER : FLORANSA

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Floransa, İtalya’nın kuzeyinde yer alır.Toskana bölgesinin başkentidir. Arno Nehri’nin şehrin içinden geçmektedir. Dünyaca ünlü Leonardo da Vinci, Michelangelo ve Dante bu şehirde yaşamış ve eserlerini burada üretmişlerdir.
Floransa, Rönesans’ın doğum yeridir. Rönesans “yeniden doğuş” anlamına gelmektedir.
Rönesans, 15. Y.y.’da İtalya’da başlayan bir aydınlanma dönemidir. Bu dönemde dünyanın bilim, sanat, arkeoloji, tarih, edebiyat, hümanizm, kültür ve birçok alanda geliştiği dönemdir. Bu dönemde insan güçlü varlıkolarak kabul edilmiş ve din adamları eski güçlerini / etkinliklerini kaybetmeye başlamıştır. Kısaca Avrupa’da cehalet ve gericiliğin son bulduğu dönem olmuştur. Ortaçağ karanlığının sonudur.
Şehir, yılda 10 milyondan fazla turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Floransa’da GörülecekYerler :
Floransa Katedrali, şehrin en büyük ve en ünlü katedralidir. 13. y.y.’da inşaa edilmiştir.
Ponte Vecchio Köprüsü, Floransa’nın simgelerinden biridir. Ponte Vecchio eski köprü anlamındadır. 1345’de inşaa edilmiş ve 2. Dünya Savaşı’da sağlam kalan tek köprüdür. Köprü üzerindeki dükkanlarda kuyumcu dükkanları faaliyet göstermektedir. Dünyanın en güzel köprülerinden biri olduğu ifade edilmektedir. Bursa’daki Irgandi Köprüsü ile kardeş sayılabilir, derim.
Uffızı Galerisi, güzel sanatlar müzesi olarak hizmet vermektedir. İçini tümüyle gezmek için 2-3 gün zaman gerekmektedir. Dünyanın en eski ve ünlü sanat müzelerinden biridir.
Battistero di San Giovanni Vaftizhanesi, 12. y.y.’da inşa edilmiş, sekiz köşeli, dışı mermer ve içi mozaiktir. Yapının kapısı “Cennetin Kapısı” olarak adlandırılmaktadır.
Di Santa Croce Kilisesi, Michelangelo, Galileo ve Machiavelli gibi 270 kişinin mezarları da burada bulunmaktadır.
Santa Maria Novella Bazilikası, 13. y.y.’da inşa edilmiştir.
Giotto Campanile Çan Kulesi, ince ve uzundur. 1334’de çok renkli mermerlerle inşa edilmiştir.
Vecchio Sarayı, 14. y.y.’da inşa edilmiştir.
Pitti Sarayı ve Boboli Bahçeleri, şehrin en büyük sanat galerisi olarak hizmet vermektedir. Sarayın arkasındakiBoboli Bahçeleri ise Avrupa’nın örnek sayılan kraliyet bahçesi olarak tanımlanmaktadır.
Birbirinden güzel sokakları, tarihi yapıları, müzeleri, meydanlarıyla açık hava sanat galerisi ve müzesi olan Floransa küçük bir şehir, yürüyerek rahatlıkla gezilebilir.

RÖNESANS’IN DOĞDUĞU YER : FLORANSA