DİNİMİZİN EMİRLERİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

İslam’ın temel farzları: 1. Kelime-i şahadet, 2. Namaz, 3. Oruç, 4. Zekât, 5.Hac bunlardan ilki “La ilahe illallah, Muhammeden resulullah” cümlesini kalpten, İnanarak sevgi ve saygı ile söylemek, ikrar etmektir. Bunu yapan kişi Müslüman olur. İkincisi namaz ise Kur’an-ı Kerimde yetmiş kadar yerde yinelenmiş ve peygamberce “Namaz dinin direğidir” diye belirtilmiş ve günde beş vakit kılınması, yerine getirilmesi gereken ibadet (kulluk) vazifesidir. Sabah: 2 (sün) + 2 (farz)= 4; Öğle: 4+4 (farz) + 2=10; İkindi 4+4 (farz)= 8; Akşam 3 (farz) + 2 = 5; Yatsı 4+4 (farz) + 2 = 10. Artı 3 rekât vitir namazı vacip olarak denilmiştir. Toplam 40 rekât; yalnız farzlar 17 rakettir. Dikkat edilecek bir nokta, sabah namazında sünnet de bilhassa Kur’an-da da işaret edildiği için sünnet kılmayanlar bunda ihmal etmeyip bu 2 rekât namazı da kılmalıdır. (19)

Namazın gerekleri ve faydaları başlıca şunlardır:
1
.Allah’ın sevgisini ve rızasını kazandırır. 2. Ruh ve bedene sekinet verir. 3. Her abdest alışta vücutta biriken statik elektriği kir ve tozlarla birlikte akıtır gider. 4. Yapılan fizik hareketler dolayısı ile kaslar ve eklemler zindelik kazanır. 5. Romatizmaya, eklem kireçlemesine, vereme, uyuşukluğa ve başka birçok hastalığa karşı ve koruyucu olur. 6. Kan dolaşımına ve nefes alışa faydası olduğu gibi tahiyyat oturuşunda fizyolojik olarak prostata karşıda koruyucu, iyileştirici olur. Rükûda (eğilme) ve secdede başa yani beyine kan akışı arttığından beynin kanla tam beslenmesi de sağlanmış olur. 7. Kulun duasının en fazla kabul olduğu anlara vesile olur. Dünyaya ait işlerde, emri ve yasaklara uyup uymadığı hususlarında kişinin kendi iç dünyası ve vicdanıyla muhasebe yapmasına imkân ve ortam sağlar. 8. Secdede Rabbimiz ile bir nevi konuşmuş oluruz. “Namaz Müslümanın nurudur” buyrulmuştur. Namaz kılmayanın, öbür dünyada âmâ (kör) olarak haşredileceğini belirten Ayetler vardır. 9. Kul, ahiret- hesap gününde önce namazdan sorulur; kurtuluşa vesile.. 10. Kan dolaşımını takviye eder...
Şahit olma cümlesinin anlamı şudur: “Allah’tan başka tanrı, ilah yoktur; Muhammed O’nun resulü (elçisi) dür”.
Bakara suresi 2/45 sabır ve namazla yardım (Allah’tan) isteyiniz. Şüphesiz bu büyük bir şeydir; ancak (Allah’tan) korkanlar için değil.
Son yıllarda dikkat ettiğim ve kesin yararlarına inandığım birkaç bedeni, ruhi, fizyolojik iyilikleri şöyle sayabilirim. Abdest alırken vücutta birikmiş statik elektrik sıfırlanır; temizlik dolayısıyla nefes alış veriş daha sağlıklı olur; herhangi konuda zihinde yer eden takıntı ve stresleri azaltır, hatta giderir; namazdaki hareket ve pozisyonlar kan dolaşımına fevkalade faydalı olur..

DİNİMİZİN EMİRLERİ