BALLICA MAĞARASI

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 

Ballıca, Tokat ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür. Tokat iline 38 km, Pazar ilçesine 8 km uzaklıkta olup, deniz seviyesine göre 1.085 m. rakımda bulunmaktadr. Köyün adı Ballıca Mağarasından gelir. Mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin bala benzemesinden Ballıca Mağarası adını almıştır.
Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biridir. Ziyarete açılmayan ve keşfedilmemiş bölümleri ile gizemini sürdürmektedir. Gezilen 8 bölümü 680 m. uzunluğundadır. Yaşının 3.4 milyon yıl olarak tahmin edilmektedir.
Mağaranın içi ortalama sıcaklığı 17-19 derece ve ortalama nem oranı % 54 olan mağaranın bol oksijenli havası nefes almayı kolaylaştırmaktadır. Mağara 1995’ yılında ziyarete açılmıştır.
Pazar ilçesinden Ballıca Mağarası'na ulaşan 8 km'lik yol üzerinde Mahperi Sultan Kervansarayı da yer alıyor.
Mağaranın yeterince tanıtımın yapılmadığı bir gerçek. Mağarayı ziyarete gittiğinizde de hiç yabancı turist ya da tur otobüslerine rastlamak mümkün değil. Malesef, görevli personelin görev yaptığı bölge hakkında bilgisiz olması, konuyla ilgili herhangi bir broşür olmaması, adını buradan alan köy halkının ziyaretçilere ilgisiz davranması, ilçeden mağaraya olan yolun bir bölümünün kötü olması ve yeterli yön levhalarının bulunmaması –adeta- buraya kimsenin gelmemesi isteniyor gibi bir duygu yaratıyor insanda. Bütün bu olumsuzluklara rağmen görülmeye değer bir yer.
Ballıca Mağarası gezenlerini büyülemektedir. Çok fazla bilinmeyen bu gizemli mağara, meraklı gezginlerini beklemektedir. Bazen sıradışı güzellikleri görmek için – bütün olumsuzluklara rağmen - yoldan çıkmak gerek.
Not : Birinci uyarı, kışın buraya gitmenizi tavsiye etmem, yol sorun olabilir.
İkinci uyarım, özel aracınız veya tur dışında gitmenizi tavsiye etmem.

BALLICA MAĞARASI