Affetmek bir erdemdir

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gün içerisinde gerek okuduğumuz haberlerden, gerekse de çevremizde şahit olduğumuz olaylardan olsun, genel olarak olumsuz sonuçlanan olaylar ile karşılaşır duruma geldik artık daha çok. Yaşanan birçok olumsuz olayın nedeni ise insanların birbirlerine karşı olan küçük de olsa, kırgınlıklarının birikimidir aslında bir nevi. Zamanla biriken bu kırgınlıklar, belli bir süreden sonra kin ve nefrete dönüşüyor ne yazık ki toplumda. Tabi bu da çoğu zaman, insanların hem birbirlerine hem de çevrelerine zarar verebileceği bir boyuta ulaşıyor.
Doğası gereği her insan hata yapar. Hiç kimse, karşıdakinin üzüleceğini bilerek hata yapmaz. Ama hatasından dolayı suçluluk duygusu ön plana çıkan insanı affedebilmektir aslında önemli olan. O zaman ayrı bir yük yüklenmek yerine, affederek üzerindeki yükü hafifletebilmelidir.

Lise öğretmeni derste öğrencilerine şöyle der:
Yarın hepiniz birer plastik torba ve beşer kilo patates getireceksiniz!”
Ertesi sabah hepsinin sıralarının üzerinde patatesler ve torbalar hazırdır.
Öğretmen :
Şimdi, bugüne kadar affetmeyi reddettiğiniz her kişi için bir patates alın, o kişinin adını o patatesin üzerine yazıp torbanın içine koyun!”
Bazı öğrenciler torbalarına 3’er - 5’er tane patates koyarken, bazılarının torbası ise neredeyse ağzına kadar dolmuştur.
Öğretmen :
Bir hafta boyunca nereye giderseniz gidin, bu torbaları yanınızda taşıyacaksınız. Yattığınız yatakta, bindiğiniz otobüste, okulda hep yanınızda olacaklar.”
Aradan bir hafta geçer. Hocaları sınıfa girer girmez, öğrenciler şikâyete başlarlar:
Hocam, bu ağır torbayı her yere taşımak çok zor.
Hocam, patatesler kokmaya başladı.
İnsanlar tuhaf bakıyorlar, hem sıkıldık hem yorulduk
….”
Öğretmen :
Görüyorsunuz ki, affetmeyerek asıl kendimizi cezalandırıyoruz. Kendimizi ruhumuzda ağır yükler taşımaya mahkûm ediyoruz. Affetmeyi karşımızdakine bir iyilik olarak düşünüyoruz.”

Aslında affetmek en başta kendimize yaptığımız bir iyiliktir.
Ne olursa olsun, karşıdakini affedebildiği ölçüde zihinsel ve ruhsal olarak daha iyi hisseder, affedebildiği ölçüde hoşgörülü ve erdemlidir insan.

Affetmek bir erdemdir