İnternet okuryazarlığı eğitimi verilmeli

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

İnternette karşılaştığın her bilgi doğru mudur? Ya da reklamı yapılan her ürün kaliteli midir? Peki, piyasaya yeni sürülen bir yazılım ya da uygulama ne kadar güvenilirdir? Dijital ortamda ne kadar zaman harcıyorsun? Rağbet gören bir yazılım veya uygulama en iyisi mi?
İşte, bunun gibi pek çok sorunun cevabını, sanal ortam ile ilgili yeterli bilincin oluşmasıyla verebiliriz. Bu bilincin oluşması ise internet okuryazarlığı eğitiminin verilmesi ile mümkündür. Okuyarak öğrenilen bilgi, bireyin günlük yaşamda karşılaştığı veya karşılaşması muhtemel sorunların çözümünde kullanabilmesini gerektiriyor.

İnternet, günümüz ilerleyen teknolojisi ile hızlı bir şekilde hayatımızın hemen her alanına dâhil olmuş durumda. Çocuk yaşlarda başlayan merak ve ilgi odağı ile birlikte dijital ortam, en çok çocuklarımızı etkilemektedir. Teknoloji ilerledikçe yeni nesil, gerçeklikten kopup, sanal ortama yöneldi daha çok. Hiç sıkılmadan saatlerce bilgisayarın veya herhangi bir elektronik aracının başında zaman geçirebiliyor artık çocuklar. Bu durum, belli bir kitleyi hedef alan sanal zorbalıkların da artmasına sebep oluyor maalesef.

Çocuklarımızı dışarıdaki muhtemel tehlikelerden koruyalım düşüncesiyle hareket eden birçok ebeveyn, onları saatlerce ve denetlemeden vakit geçirmesi için herhangi bir elektronik aracın başına oturtmaktadır. Sanal ortamda fazla vakit geçiren bir çocuğun ise bazı tehlikeli oyun ve uygulamalarla karşılaşması kaçınılmaz oluyor ne yazık ki. Aslında gerçek ortamda tehlike arz eden ne varsa hepsi, belki de daha fazlası sanal ortamda da mevcuttur. Özellikle piyasaya sürekli değişik isimler altında sürülen kötü amaçlı oyunlar, çocukların psikolojisini kötü etkilemekle birlikte, tehdit, cinsel istismar, suça teşvik ve hatta intihara sürükleme gibi ciddi boyutlara ulaştırabiliyor maalesef.

Bu yüzden, aslında ailelerin çocuklarını bu tür tehlikeli oyun ve kötü amaçlı uygulamalardan koruyabilmeleri için internet kullanımı ile ilgili, bilgi sahibi olmaları gerekir ve eğer bu konuda yeterli bilgi sahibi değillerse bile en azından çocuklarını denetleyebilecek yeterlilikte internet kullanmayı öğrenmeleri gerekir diye düşünüyorum. Çünkü dijital ortam bilinçli kullanılabildiği ölçüde yararlıdır.

İnternet okuryazarlığı eğitimi verilmeli