Mindenki

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Hemen hemen her akşam televizyon ekranlarında yayınlanan diziler ve neredeyse aynı bakış açısıyla ele alınan konularına eskisi gibi yoğun bir ilgi kalmadı sanıyorum.
İşte tam bu noktada, hem eğitici, hem bilinçlendirici, hem de fazla vaktinizi almayacak, aynı zamanda tekrar tekrar izlemek isteyebileceğiniz bir film önermek istiyorum sizlere.
Mindenki. 2016 yapımı olan filmin yönetmeni ise Kristóf Deák’tir.
Her yaştan kesime hitap eden ve olay döngüsü genel olarak çocuklar etrafında dönen, Macar yapımı, mükemmel kısa bir filmdir. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.
2017 yılında ‘En iyi kısa film Oscar’ ödülüne de layık görülen filmde, ilkokul yaşlarındaki bir çocuğun gözünden, bir okulun korosunda yaşanan gizli olayların açığa çıkartılması anlatılıyor genel olarak.
Budapeşte’deki bir okulda, ödül kazanan ünlü bir koroda gerçekleşen olaylarla dolu, aynı zamanda gerçek bir hikâyeden esinlenerek izleyiciye sunulan, 25 dakikalık kısa bir film.
Ekrana yansıtılan filmin başkahramanları çocuklardır.
Olay, sınıfa yeni gelen çekingen bir kız çocuğun, okulun ünlü korosuna derin bir ilgi duyup katılması ile başlar.
Şarkı söylemeyi çok seven bir çocuk olmasına rağmen, ödül kazanma hırsı ile dolu olan, koroyu yöneten müzik öğretmeni, sesinin kötü olduğunu ve korunun performansını olumsuz etkilediği düşüncesi ile çocuğa, kendisinden şarkıyı yüksek sesle söylememesini, sadece ağzını oynatarak şarkıya eşlik etmesini istemesi ile devam eden muhteşem bir olay örgüsüdür.
Film, izleyiciye, hayatın temel sorularını bir kez daha farkında olma fırsatını da sağlıyor aynı zamanda.

Olay akışında, yetişkinlerin dahi düşünemediği, eski neslin menfaat modasından uzak, çocuk zihninden, gerçek yaşamdaki arkadaşlık, dostluk, fedakârlık, dayanışma içerisinde olma, doğru ve haklının yanında olabilmek için göze alınması gerekenler anlatılıyor kısaca.
Özellikle öğretmenlerin, öğrencilerle birlikte seyredebileceği, yaratıcı ve etkileyici filmlerden biridir kesinlikle.
Hayatın her alanında, her isteğe, gereken fırsatlar sunulmalıdır aslında. Yeter ki istesin, heves etsin. Çünkü isteyerek olması gereken noktaya ulaşır insan.
Derste yaramaz diye başarısız, koroda uyum sorunu yaşıyor diye sesi kötü, iş görüşmelerinde tecrübesiz diye hiçbir şey bilmeyen olarak nitelendirilen kişiler, genellikle kaçırılan önemli fırsatlar olarak çıkıyor karşımıza daha sonra.

Mindenki