- Kural tanımaz boğa...

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Başka boğa çeşidi var mı? Olmaz olur mu?

Bir kere kural tanımaz boğa var. Onlar düzen düşmanı. Kendi kurallarını kendi koyuyor. Batı hayranlığı aşırı olduğu için bilmedikleri veya görmedikleri halde filmlerden esinlenerek, alıntılar yaparak hep medeni ülkeleri örnek gösterirler ama burada orada yaptıklarının tam tersini yaparlar.

Basit bilinen bir örnek vermek gerekirse bunlar arasında gurbetçiler yer alır. Almanya’da otomobil kullanmayı öğrenip, orada ceza korkusundan kurallara uymayı görev sayan, Kapıkule’ye ulaşınca tüm kuralları çiğnemeye başlayan, fakat gözünü sevdiği Almanya için “Orada şöyle, orada böyle, adamlar şöyle, adamlar böyle,” vaazını vermeye devam eder. Yurt dışındaki açgözlü, vergi ödeme özürlü, saf ve temiz vatandaşları yüksek getiri vaadi ile dolandıran yerli sanal piramitler de aynı kategoride yer alır.

Kural tanımaz boğa davranış çeşitlerinin neler olduğuna bakıyorum - 

Karambolcü... Kalabalığı sever ve kalabalıktan yararlanarak bedavadan içeri sızar.

Anaforcu... Anaforcular, kaostan, keşmekeşten ve karışıklıktan yararlanarak işini görür.

Edepsiz... Edepsiz, uygunsuz bir davranışı göz göre göstere kendileri yapar, başkası yapınca arkasından bağırır, çağırır. Kendi yapınca iyidir ama başkası ona yapınca hemen azar. Taksi, minibüs ve otobüs ve bazı sanal piramit sürücülerinin benimsedikleri ve de iftihar ettikleri ortak davranış tarzı.

Bedavacı... Para verme alışkanlığı olmayan beleşçi tabir edilen kimsedir, kokteyl, davet, tribün, fuar ve stant kıyılarında, köşelerinde, kenarlarında boy ve faaliyet gösterir.

Saf uyanık… İşin girdisini çıktısını cin gibi bildiği halde bilmezliğe gelip işin içinden sıyırmaya çalışır.

Çarıklı erkân-ı harp... Bu tip, saf görünür ama ilk ve her fırsatta her olmazı ısrarla herkesi saf yerine koyarak delmeye çalışır.

Şımarık... Şımarıkları fazlaca açıklamaya gerek yoktur. “Parası ile değil mi? Bana üç defa ceza yaz!” diyen kişidir. Cüzdanları ve kasaları olağanüstü güçlüdür.

- Kural tanımaz boğa...