Kurum kültürü

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Çalıştığımız işyeri bizi nasıl durduruyor?

Kurum kültürü kuruluş çalışanlarınca paylaşılan ortak değer, inanç ve algılardan oluşuyor. Bu kültür güçlü kuvvetli olabiliyor, zayıf çelimsiz olabiliyor. Bazen yüzeyde görünüyor, kimi zaman kazıyınca altındaki değerler, foyası (sırrı) ortaya çıkıyor.

Kahramanlık hikâyeleri, efsanevi çözümler kulaktan kulağa dolaşıyor, kutlamalar, ödül dağılım törenleri, spor günleri, konser, yarışmalar, personel geceleri düzenleniyor. Kültür bazen, dekorasyon, üniforma, logo, renk gibi fiziki görüntülerden anlaşılıyor.

Bir sanal piramidin kültürünü öğrenmek için değişik kriterler geliştirmek ve bunları kullanarak farklı kuruluşların piramidal kültürlerini karşılaştırmak mümkün olabiliyor. Yenilikçilik eğilimi, yön berraklığı, yönetimin çalışanlara verdiği destek, kontrol sıklığı ve markaj mesafesi, anlaşmazlıklara ve sorun çözmeye yaklaşım, karar verme çevrim ve şekli, takım çalışması anlayışı sınanmış ölçütler arasında yer alıyor. 

Kurum kültürü anlamak için ülkemizde iş yaşamı nereden nereye geldiğini görmek yeterli. Bu evrimin en güzel yansıması “Nasıl çağ atladık?” başlığı altında ele almayı düşünüyorum.

Çağı mı yoksa çağ atlama çağını mı atlamışız? Neyi, nasıl atlamışız?

Kurum kültürü