Bir koyundan en az iki post

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Dostlar alış verişte görsün...

Bir # - “Sahi biz ne yapıyoruz?”

İki # - “Bir araya geliyoruz ama birbirimize hâlihazırda bildiklerimiz dışında bir şey anlatmıyoruz.”

Bir # - “O halde niçin toplanıyoruz?”

İki # - “Kimlerin kaytardığını öğrenmek, bazısının konuşma ihtiyacını karşılamak, etrafa bir şeyleri yeniden hatırlatmak, tatsız havadisleri topluca bildirmek gibi işler için, kısaca iş olsun diye!”

Çok güzel bir Çin özdeyişi biliyorum – “Bir at bir araban varsa, üç şeyin var demektir, bir araba, bir at ve bir atlı araba. “

Bu söz sinerji sözcüğünü çok güzel ifade ediyor. Kolay olsun diye sinerji kavramı 2+2 >4 veya 2+2=5 gibi formüllerle gösteriliyor. Sinerji sözü, “Bir bütün onu oluşturan parçaların toplamından daha büyüktür,” anlamını taşıyor. 

Sinerji, takım çalışmasının var oluş nedenini oluşturuyor. Ben buna bir koyundan en az iki post çıkarma adını veriyorum. Bir elin nesi var, iki elin sesi var.

Eğer birden çok sayıda insan bir araya geliyor ve her ikisinin tek tek bildiklerinden, verebileceklerinden daha fazla yaratmadıkları takdirde bir araya gelmelerinin anlamı yoktur. Bunu şu formülle ifade edebiliriz: 2+2 < 4. 

Peter Senge, “Takımın zekâsı, bireylerin zekasını aşar,” demektedir. Aşar mı aşmaz mı bilmem ama bizim takım etken olmak istiyorsa aşmak zorunda.

Doğru söze ne demeli – “İyi takım oyuncularının toplamından büyüktür.”

Sıradan bir takımda bir artı bir ikiye eşittir, fakat iyi takımda bir artı bir üçe eşittir.

Bu durumda Osada’nın söylediği gibi “Bir yıldız yerine, tüm takım parlar.”

Bir koyundan en az iki post