Çocuğunuzun farkında olun

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir çocuk için annesi ve babası dünyayı temsil eder. Çocuk, annesi ve babası nasıl davranıyorsa dünyadaki herkesin de aynı davranacağını düşünür.” der Scott Peck.

Her anne ve baba; çocuğu için iyilik, mutluluk, sağlık ve en önemlisi de sevgi ister. Ama çocukları için istedikleri bu güzel dileklerinin gerçekleşmesi için de kendilerine büyük görevler düşüyor.  Ebeveynler, çocuklarının her türlü sıkıntısına, hüznüne, sevincine ortak olmalıdır. Çocuğunu dinlemeli ve onun farkına varmalıdır. Yerine göre bir anne baba, yerine göre de çocuklarının her şeylerini paylaşabileceği bir arkadaş, bir dost olabilmelidir. Unutmamak gerekir ki aile bireylerinin her davranışı, çocukları olumlu ya da olumsuz mutlaka etkiler. Yani aslında çocuk, ailenin dışarıdan yansımasıdır diyebiliriz.

Son zamanlarda ailelerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri çocuklarını her fırsatta cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazlarla oyalamalarıdır. Günümüze baktığımızda elinde akıllı telefon olmayan çocuk yok neredeyse. Yaramazlık yapmasın, yemek yesin, uslu dursun diye ellerine hemen bir elektronik cihaz tutuşturulur. Böyle olunca da bir süre sonra çocuk, neredeyse tüm gelişimini bu elektronik cihazların başında tamamlıyor.

Teknoloji doğru bir şekilde kullanıldığında tabii ki verimli sonuçlar elde edilir ama çoğu zaman maalesef ki yanlış kullanılıyor. Bu konuda pek de bilinçli bir toplum sayılmayız. Öyle ki, şu an için bir çocuğa bilgisayar, internet nedir diye sorduğunuz zaman eminin yüzde 90’ının aklına sadece oyun ve eğlence için kullanabileceği bir araç gelir. Bu durum çocuğun, vaktinin büyük bir kısmını dört duvar arasında geçirmesinden kaynaklanıyor. Çocukların sosyalleştikleri tek alan ise ne yazık ki sanal ortam. Sabahtan akşama kadar video izleyip, bilgisayar oyunu oynayan çocuğun mutlu olması da pek düşünülemez.

İyi çocuk yetiştiren bir aile, iyi bir dünya inşa eder aynı zamanda. Bu yüzden anne ve babalar çocuklarına karşı duyarlı olmalı ve onlara her zaman güvenmelidir. Çocuk bu güvenin desteğiyle başka insanlarla iletişim kurabilir ve dünyayı daha fazla keşfedebilir.

Çocuğunuzun farkında olun