Avukat Bektaş Şarklı’nın Yürüyüşü Üzerine

YAYINLAMA: 26 Haziran 2020 / 20.14 | GÜNCELLEME: 26 Haziran 2020 / 20.14

Avukat Bektaş Şarklı geçen hafta hükümetin çoklu baro yasa tasarısını protesto etmek amacıyla yürümeye başladı. Eylemsizliğin ve siyasetin yoğun baskısının hissedildiği bu dönemde bu adım çok değerliydi.

Altmışa yakın baro başkanının yürüyüşü pek de Türkiye gündeminden uzak seyrederken başkanların Ankara’ya yürüyerek girmeleri engellenince bir anda Türkiye gündemine oturdu. Çünkü ülkenin en önemli meslek örgütlerinin başkanları adalet ve hukuk için yürüdükleri bir yerde en demokratik eylemin engellemesi ancak baskıcı rejimlere özgü bir hareket olurdu ki, oldu! (Türkiye, Hukuk devleti endeksinde (WJP) 2015’teki 80. sırada iken 2020 yılında 107. sıraya geldi, bizden sonra İran ve Nijerya geliyor.)    

Baro başkanları, protokolde, bulundukları ilin başsavcıları ile aynı konumda olan kişiler olmalarına rağmen çevik kuvvet polislerinin tartaklanmasına maruz kaldılar/ bırakıldılar. Bu aslında bazı odakların onların itibarlarını zedelemeye yönelik bir hamle idi ancak ters tepti. Kendi içlerinde bile birbirlerine muhalif olan avukatlar bu hakaret karşısında tek yumruk oldular. 27 saat direndiler, yağmur altında kaldılar, üşüdüler fiili gözaltında kaldılar. Acı olanı ise yaşları 65-70  olan baro başkanlarının bu muameleye maruz kalmasıydı.

Bu hakarete bir gün sonra kulak kesilerek gelen Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu alana geldiğinde ise baro başkanlarının sırtlarını dönerek bu defa de yalnız kaldıkları için onu protesto ettiler. Bu Türk hukuk tarihinde görülmeyen bir davranış idi. Baro başkanlarının öfkesinin odağındaki Metin Feyzioğlu “gölge etme başka bir şey istemiyoruz” “sana rağmen baroları böldürmeyeceğiz”  sloganları eşliğinde alanı terk etti.

Ertesi gün yürüyüşe izin verilmesi üzerine baro başkanları Anıtkabir’de atanın huzurunda saygı duruşunda bulunarak misyonlarını tamamlamışlardı.

Kazananlar kadar kaybedenlerinde olduğu bir süreci geride bıraktık. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hanımefendinin ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın alanı ziyaret ederek destek vermesi çok değerliydi.

Gaziantep Barosu Bektaş Şarklı’nın bir polis memurunun kalkanlı müdahalesine maruz kalması ise ulusal çapta tüm avukatların tepkisine sebep oldu. Bektaş başkanın eylemsellikten çekinmeden her zaman haksızlığa olan tepkisiyle alanda oluşu Gaziantep için çok değerli. Sayın başkana geçmiş olsun dileklerimi buradan iletmeyi borç bilirim. Bu kulvarda ve başka kulvarlarda mücadelenin devam etmesi dileklerimle sayın başkan!

Avukat Bektaş Şarklı’nın Yürüyüşü Üzerine