İnternet bağımlılığı

YAYINLAMA: 30 Ekim 2020 / 21.24 | GÜNCELLEME: 30 Ekim 2020 / 21.24

Geçmişten günümüze değin teknolojinin gelişmesi ile birlikte hızla insan hayatına dâhil olan internet kullanımı türlü kolaylıklar sağlamasının yanında amacı dışında kullanıldığında birçok olumsuz etki ve faciayı da beraberinde getirmektedir. Tüm dünyayı gözlemleyebileceğimiz, bir dağın zirvesi gibi düşünebiliriz aslında interneti. Zirveye, ne kadar doğru ve sağlam adımlar ile tırmanırsak o doğrultuda ilerleyip genişleyebiliyorken ufkumuz, yanlış adımlarımızın sonucunda ise ilerlemek yerine ya hep sabit noktada kalırız ya da geriye doğru olacaktır adımlarımız.

Merak ettiğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz tüm bilgiler, belirli bir yer ve zamana gerek kalmadan, küçücük bir ekrana sığdırılmış şekilde sunuluyor önümüze. Okulda, işyerinde, evde, dışarda kullanabileceğimiz, eğitim, sağlık, ticaret, hava, alış-veriş, vb. daha sayamayacağımız kadar birçok konuda bilgi edinip yararlanabileceğimiz vazgeçilmez bir araçtır internet. Bu durum, gün içerisinde doğal olarak zamanımızın yarısını, internette harcamamıza neden olup, çoğu zaman da hastalık derecesinde bağımlılık etkisi yaratıyor.
Sanal âlemde, gereğinden çok daha fazla vakit harcadığımızdan, gerçek ile olan doğal bağımızın etkisi, gün geçtikçe daha da azalıyor. Öyle bir alışmışız ki, birbirimizle karşılıklı oturup konuşmaya “Vakit yok” diyoruz ama sanal ortamda saatlerce yazarak iletişim kurabiliyoruz nedense.

Günümüz gelişen teknoloji, çağa ayak uydurabilmek için vazgeçilmez bir araçtır internet. Ama bunu ne denli doğru ve etkili kullanıyoruz, sorgulamamız gerekir. Teknoloji ilerleyip, genişledikçe insan hayatına giren kolaylıkların yanında, olumsuzluklar da o denli artıyor. Öyle ki, küçük bir çocuğun, bilgisayar, internet denildiğinde aklında oyun, eğlence vb. uygulamaların yer edinmesi yerine, bilgi alabileceği, farklı kültürler tanıyıp etkileşim içerisine girebileceği, gerekli şekilde iletişim kurabileceği vs. bir araç olarak aklında yer edinmesini sağlamak için, bilinçlendirilmesi gerekiyor.

İnternet kullanılmaya başlandığında, üzerinden alışveriş yapılan ilk şeyin esrar olduğunu duyduğumda şaşırmıştım. Tam da bu noktada sorgulamamız gerekiyor diye düşünüyorum. İnsanlık yararına geliştirilen teknoloji, en çok zarar veren yönü ile tanıtıldığında, amaç dışında kullanılıp, birçok olumsuz etkiyi yaratması da kaçınılmaz oluyor ne yazık ki.

 

 

 

 

 

 

İnternet bağımlılığı