Neom City-Dünyanın En Pahalı Projesi

YAYINLAMA: 20 Aralık 2020 / 17.33 | GÜNCELLEME: 20 Aralık 2020 / 17.33

Birçok ülke için artık akıllı şehir modelleri duymaya başladık. Bu projelerden sadece birini sizlere paylaşmak istedim.

Neom City ;

Suudi Arabistan veliaht prensin 24 Ekim 2017 tarihinde Muhammed bin Selman'ın tüm dünyaya duyurduğu ve kendisinin sorumluğunda olan bu girişim için 500 milyar dolardan fazla bir yatırım maliyeti yapılacağını söylemiştir. Bu projenin başına Simens’in eski  şefi Klaus Kleinfeld'i getireceğini söyleyen Prens Selman proje yatırımcılarının ise İsrail, Amerika ve Rusya olarak açıklamıştır.

Amerika’daki slikon vadisinden çok daha büyük ve farklı bir proje hedeflenmektedir.  New York'tan 33 Kat daha büyüklükte yapılacak olan bu akıllı şehir Ürdün ve Mısır'ın ortasında yer alan Tebük bölgesinde Kızıldeniz'e sahili olan bir kent kurulacaktır.

Bu kent için bir Amerikan gazetesi, "ROBOTLARIN MEKKESİ" diye bir başlık atarak haberi yayınlamıştır. Suudi Arabistan, yapay zekalı robot olan SOFYA’ya ise tarihe başka bir ilke imza atarak vatandaşlık vermiştir. Her ne kadar ilk duyduğumuzda komik gelse de bir robota vatandaşlık vermek  "Bir robotlar Şehri" kurulacağı için aslında hiç komik olmayacağını sonradan anlamaktayız. Bu kentin 2030 yılında inşasının biteceğini de belirtmektedirler.

Bu proje için, Yahudi Ezoteriğine uygun sansasyonel kitaplar ve haberler yazılmış ve matrix gibi filmlerin konusu tekrar tartışılır olmuştur.

Bu kentte insan sayısının robot sayısından az olacağı, yapay Güneş ve Ay, yağmur , rüzgar ve kar olacağı, okullarda Hologram öğretmenlerin olacağı, arabaların taksilerin şoförü olmayacağı, fabrikaların evlerin dükkanların akıllı olacağı  bir kent olarak belirtmektedirler.

Birçok yazar, siyaset ve bilim insanı 2030’lu yıllardan sonra artık insanların, din, etnik köken, idelojileri ile devletlerin ekonomik güç elde edilmeyeceğini söyleyerek bu gibi yapıların ve dinlerin bilinç altı güdümlemesi olarak kullanılacağı belirtmektedirler

Böyle bir yapıyı İslam dini ne kadar kabul ediyor? Yönetim şekli nasıl olacak? Neom halkı kimlerden oluşacak? Tabi bu gibi sorular da hemen akıllara gelmektedir ve tartışmaya açık bir konudur.

Arabistan’ın petrol rezervlerinin tükeneceğini yani Afrika'nın, Wakandası haline geleceğini belirten bilim insanları Prens Muhammet bin Selman'ın daha çok reformist hareketler yapacağının da altını çizmektedirler.

Dünyanın teknoloji alanında hızla ilerlediği günümüzde bazı kaynakların tükeneceğini dünyanın yeni kaynaklar arayışı içinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Ülkemiz de yapay zeka, yenilenebilir enerji ve teknoloji konularında çok gelişmeler kat etmektedir.  Yapay zeka ile çalışan üretim araçları ülkemizde de hızla ilerlemektedir.

Ülkemizin de daha büyük projelere adım atmasını temenni ediyorum. Sağlıkla kalın.

Neom City-Dünyanın En Pahalı Projesi