Sizin Oraların Nesi Meşhur?

YAYINLAMA: 27 Aralık 2020 / 17.45 | GÜNCELLEME: 27 Aralık 2020 / 17.45

(Coğrafi işaretli ürünlere e-ticaret yolu açıldı.)

Peki, nedir bu coğrafi işaret?

Coğrafi işaret: tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlanır. 

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir..

Tanım olarak bu şekilde yapılan coğrafi işaretli ürünlerin tescili için, Türk patent ve marka kurumuna başvuru yapmak gereklidir .  Bu konuda Bakanlık ve birçok kurum ve kuruluş ,üreticilere destek sağlamaktadır

Kendi memleketinden kopup yurtiçi ve yurt dışında memleket hasreti çeken birinin , "Yahu bir Gaziantep baklavası olsa da yesek" ya da Aydınlı bir kadının" Koruk ekşili bamya şimdi ne güzel olurdu" gibi söylemleri artık yurt içinde de yurt dışında da e-ticaret ile tarih olacak.

Tüketim için dikkat çekmek istediğim benzer bir konu ise pandemi döneminden önce, yerli üretimin tüketilme oranı dünyada %14 iken pandemi döneminde  bu durum yüzde 54’e çıkmıştır. Türkiye’de ise bu oran %74’e ulaşmıştır.

Her üretici ya da tedarikçi, KOBİ’ler bu bağlamda üretilen ürünleri dünyanın diğer ucuna bile satışını e-ticaret yolu ile yapabileceklerdir.

E-ticaret sitesi olarak bu konuya ilk öncülük eden EPTTAVM’dir. Türkiye odalar ve borsalar birliği ile Epttavm bu kapsamda bir anlaşma yaparak Türk Patent ve Marka kurumunda tescili bulunan 489 coğrafi işaretli ürünün E-Pttavm üzerinden satışı yapabilecektir.

Böylece 81 ilde tescili yapılan ürünler arasında yer alan Gaziantep baklavası, Malatya kayısısı, İzmir üzümü, Aydın inciri, Kars kaşarı gibi ürünler tek tıkla kapıya gelecek.

İki kurum arasında süren çalışmanın yakın zamanda tamamlanarak, Türkiye’nin zenginliklerinin hem ülke içine hem de yurtdışına satışının önünün açılması hedeflenmektedir.

Ve sözün sonu: Yerli malı yurdun malı Bunu tüm dünyaya göndermeli..

Sizin Oraların Nesi Meşhur?