Yıl 2022 mimarlıkta 20. yılım…

YAYINLAMA: 20 Nisan 2022 / 13.03 | GÜNCELLEME: 20 Nisan 2022 / 13.03

Yıllar içinde çizim tekniklerinde ve teknoloji alanında muazzam gelişmeler yaşadık. Dünyanın gittiği yere bakınca bu pek de şaşırtıcı değil. Son altı aydır dünya gündeminde en çok konuşulan konu “metaverse”… Yani “öte evren” ya da internet ağının 4 boyutlusu diye de tanımlayabiliriz. Metaverse, henüz çok bilinen, yaygın bir kitlenin kullandığı bir kavram, bir alan olmasa da önümüzdeki birkaç yıl içinde artarak günlük hayatımıza girecek gibi duruyor. Sözün kısası, duyduk duymadık demeyin, internet boyut atlamaya hazırlanıyor.. :)

Peki nasıl olacak?.. Başlangıçta VR gözlükler kullanarak deneyimleyeceğiz. Pek de ergonomik makinalar olmadıklarını kabul ediyorum ancak ilk çıkan cep telefonlarımızla bugünküleri kıyaslayınca ihtiyaca müteakip pratik kullanımlara hızla kavuşacaklarını düşünüyorum.

VR (Virtual Reality), yani sanal gerçeklik, insanlığa ve mimariye katkıları, sağladığı imkanlar açısından beni oldukça heyecanlandırıyor. Bu nedenle doktora tez konumu da dijital tabanlı bir alana evirmiş olmanın ayrıca sevinci içindeyim.

Mimaride 3 boyut olmazsa olmazımızdır. Ve yıllar içinde gelişen sunum teknikleri, mimar ile müşteri arasındaki tasarım dinamiklerini oldukça rahatlattı. Artık biz mimarlar, bugün geldiğimiz noktada, tasarımını yaptığımız projenin 3 boyutlu görsellerini sunmakla kalmıyoruz. VR gözlükler aracılığıyla müşterilerimize, proje alanında istediği bir noktada durup projenin bitmiş halini 4 boyutlu görebilme imkanı da veriyoruz. Yani projenin içinde gezdirebiliyoruz…

Müteahhitlerin proje lansmanı için yaptırdığı örnek daireler gibi düşünebilirsiniz.  Henüz proje aşamasında iken VR gözlüğü takıyorsunuz ve projenin finali önünüzde… Fakat bu teknoloji yüksek maliyetlerden dolayı henüz yaygınlaşabilmiş değil ancak sağladığı avantajlar nedeniyle çok geçmeden daha fazla mimari ofise girebilmesini umuyorum.

VR gözlük kullanarak hazırladığı iç mimari sunumunu deneyimlememi sağlayan meslektaşım Portre Mimarlık’ın kurucusu Mimar Kazım İyibiçer’e nazik daveti için teşekkür ediyorum.

Teknolojinin nimetlerinden özgürce ve bol bol yararlanabilmemiz dileklerimle…

Sevgiler, selamlar…

Yıl 2022 mimarlıkta 20. yılım…