Çeşitlilik…

YAYINLAMA: 21 Haziran 2022 / 18.43 | GÜNCELLEME: 21 Haziran 2022 / 18.43

Astroloji ile daha yakından ilgilenmeye başladığımdan beri döngüsel süreçleri fark ediyorum… Yani gezegenlerin her birinin zamansal döngüleri var. Kimi 8 yıl, kimi 12 yıl, kimi 1,5 yıl ya da birkaç ay. Ve her bir gezegenin tetiklediği farklı konular ve alanlar var.

Bu süreçlerde dönüşümsel olarak benzer şeyler yaşanıyor. Olaylar ve insanlar farklı oluyor belki ama benzer duygu durumları yaşanıyor diyelim. Sistem adeta çözemediğiniz konuları tekrar tekrar önünüze getirerek yeni bir şans veriyor. Bu defa hallet. Bu defa öğrenmiş ol ve doğru olanı seç dercesine. Ve siz doğruyu seçemedikçe kısır döngüde kalıyorsunuz. Eskilerin feleğin çemberinden geçmek dedikleri biraz da bu. Dersini alan çemberi kırıyor ve “üst level” dan devam ediyor. Hani bir kızılderili atasözünde diyordu.. “Ders sen öğreninceye kadar devam eder.” Yara aldığınız bir konu varsa bu tekrarlarda ya daha da derinleşiyor ya da şifalanıyor.

Bugün dikkat çekmek istediğimse her alanda çeşitliliğin çok daha hızlı şifa getirdiği. Kendi yaşam döngümde fark ettim ki dönemsel olarak takip ettiğim insanlar, yakın görüştüğüm arkadaşlar, bilgi kaynaklarım vs. bir kaç tane ile sınırlı kalmış. Bugün bile instagramı açtığımda karşılaştığım aynı insanlar ve benzer konuları. Ya da YouTube’dan takip ettiğim belli birkaç kişi. Oysa yaşam benim kendimi sınırladığım bu bilgi kaynaklarından çok daha fazlası. Çeşitlendirmek ve beslendiğimiz yelpazeyi geniş tutmayı başarmak oldukça değerli diye düşünüyorum. Bir iki kaynağa odaklanıp oradan aldıklarına tutunmak kısa vadede sorun olmazmış gibi görünse de uzun vadede tek çeşit beslenmenin vereceği zararlar gibi zarar verebilir.

Farkındalık yaratmak istediğim bir diğer konu ise durumu kombinlemek. Yani konu ne olursa olsun çözüm için tek parça tek çeşit ya da tek bir yöntem ile sınırlı kalmamak. Çok basit bir örnek verecek olursam diyelim ki cildiniz ışıl ışıl olsun istiyorsunuz. Bunu ışıltılı bir nemlendirici ya da allık kullanarak yapabilirsiniz. Kombinlemek derken sözünü ettiğim ise diyelim ki cildinizin parlak olması için aynı zamanda bol su da tüketmek, aynı zamanda düzenli uyku saatlerine de dikkat etmek, aynı zamanda sağlıklı da beslenmek, aynı zamanda estetik dokunuşlardan da yararlanmak, aynı zamanda cildinize soğuk sıkım meyve çekirdeği yağları ya da hyaluronic acid & C vitamini serumları uygulamak, aynı zamanda yüz yoga egzersizleri ve değerli taşlarla yüz masajı yapmak, aynı zamanda sevdiğiniz ve mutlu olduğunuz şeyleri daha çok yapmak gibi gibi…

Konu ne olursa olsun birkaç yol ve yöntemi aynı anda uygulamak ve bu çeşitliliğin tamamlayıcı etkisini hissetmek önemsediğimiz konudaki verimliliği artıran ve daha hızlı sonuç aldıran bir durum.

Bu bir çeşit eklektik yöntem esasında. Mimaride de kullanılır. Tek bir tarza tek bir sanat akımına bağlı kalmaksızın seçimler yapılarak büyüleyici güzellikte mekanlar yaratılır. Benim en sevdiğim tarzdır. :) Eklektik bir mekanda minimalist bir yemek masasının üzerinde kocaman barok tarz bir avize görebilirsiniz örneğin.

Bu aynı zamanda bir çeşit holding işletimi mantığı. Yani tek bir alanda değil pek çok alamda yatırımlar yapmak gibi. Ya da bireysel bazda ekonomik yatırımlarını altına dövize gayrimenkule ya da bambaşka bir sektöre ayırmak gibi de düşünülebilir. Ya da bireysel yaşamımızda tek bir kimliğe takılıp kalmadan yaşamak yani hem anne hem kadın hem eş hem işkadını hem evlat hem ebeveyn kimliklerimi ayrı ayrı önemseyerek her birinden ayrı ayrı keyif almak gibi de örneklendirebilirim. Bu o kadar önemli bir konu ki aslında bir alandaki herhangi bir aksama ya da sorun karşısında diğer alanlardan aldığınız güç hızlıca toparlanmayı sağlayacaktır.

Yaşamı bütün olarak deneyimlemek ve hem kendi bütünlüğüne hizmet eden hem de sistemin bütününe değer katan eylemler yapmayı seçmek dileklerimle…

Sevgiler, selamlar…

Çeşitlilik…