TUTUMLARINIZ ÇOCUĞUNUZU NASIL ŞEKİLENDİRİYOR?

YAYINLAMA: 23 Eylül 2022 / 13.29 | GÜNCELLEME: 23 Eylül 2022 / 13.29

Bir toplumun geleceğini belirleyecek genç kuşakların hangi tutumlarda yetiştikleri son derece önemlidir. Yaradılışımızın doğası gereği anne karnına düştüğümüz andan itibaren içine doğacağımız ailenin gen aktarımlarını taşırken aynı zamanda değerlerini, inançlarını, tutum ve davranımlarını da miras alıyoruz.

Peki ya gelenekselleşmesini devam ettirdiğimiz çoğu koşullu sorgulamadan, çocuğumuzu da aynı atmosfere bezer şekilde gösterdiğimiz davranımlarımız? Her çocuğun kişiliğinin temeli ailede atılır. Sergilenen her tutumun öğesi dengeli ve sabırlı olması önem teşkil etmektedir.  Bizler çoğu zaman ebeveynlerimizin bize sergiledikleri tutumları sağlıklı olup olmadığını teyit etmeden kendi çocuğumuz üzerinde sergilemekten geri kalamayabiliyoruz bu kalıp davranım tutumları sınıflandırılacak olursak bu durum kendini aşırı otoriter, ihmalkar ve müsamahakar şeklinde gösterebilmektedir.

‘’Biz büyüklerimizden böyle gördük de büyüdük’’

‘’Bizim zamanımızda böyle değildi, şimdiki çocuklar çok şanslı büyüyorlar’’

‘’Biz çocukken her görevimizi kendimiz yerine getirirdik’’

‘’ babamızla konuşmaya bile korkardık’’

Ve buna benzer olarak birçok örnek ifadeyle kendi ebeveynlerinin davranışlarını söylemleriyle ifade eden ve bunu çocuklarına yansıtan ebeveynler çocuklarını kendi yaşadıkları çağın koşullarına veya aile ortamına göre değerlendirip. Onlardan kapasiteleri üzerinde performans sergilemesini beklemektedirler. Erken çocukluktan (2-6 yaş) itibaren aile ortamında şekillenmeye başlayan kişilikler farklı tutum, davranışlarla büyütülen çocuklarda yetişkinlik dönemlerinde kişiliklerin temel taşında rol alabilmektedir. örneğin; aşırı otoriter ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar bireysel hareket etmekte zorlanırken, ihmalkar aile ortamında  yetiştirilen çocuklarda ise temel ihtiyaçlarının dışında duygusal yakınlıktan yoksun büyütüldükleri  için dağınık kimlik bozukluklarına sahip olabilmektedirler. Diğer yandan araştırmalar bir çok ebeveyn tutumunu çeşitli sınıflandırırken bunların en sağlıklı davranım şekli olan dengeli ve tutarlı biçimde sergilenen ebeveyn tutumları içinde büyütülen çocuklar olduğunu göstermiş ve  bu çocukların  hayat koordinelerini emin adımlarla  dizayn ederek ilerleyebildikleri gözlemlenmiştir.

TUTUMLARINIZ ÇOCUĞUNUZU NASIL ŞEKİLENDİRİYOR?