Kendini Gerçekleştiren Kehanet

YAYINLAMA: 03 Kasım 2022 / 15.04 | GÜNCELLEME: 03 Kasım 2022 / 15.04

Beklentileriniz davranışlarınıza dönüşüyor mu?

edebiyat ve psikolojide bir olgu olan, "Kendini gerçekleştiren kehanet" insanoğlunu günlük yaşamında bir çok noktasını etkileyebilmektedir. Kendini gerçekleştiren kehanet terimi ilk olarak 20. Yüzyıl sosyologlarından Robert Merton tarafından ortaya atılmıştır. Modern yaklaşıma göre kehanet ne doğru ne de yanlıştır. Fakat olasılıklar kişinin bilinçli veya bilinçsiz eylemleri ile olanaklı hale gelmektedir.

Gündelik bir örnek üzerinden gidecek olursak, uyandığınızda o günün kötü geçeceğine inanırsanız, gün içinde olumlu şeyler yaşansa bile bunları görmezden gelme ihtimaliniz ve olumsuzluklara odaklanıp günü kötü geçirme ihtimaliniz yüksek olur.

Bunların aksine, kişi güne iyi başlayacağını düşünürse gününün iyi geçmesi işten değildir. Kişi belki otobüsü kaçırabilir ,ancak belki de bu sayede yoldan geçen arkadaşının arabasına binmesine neden olacaktır. Çalışma arkadaşları ile iyi bir hava oluşturup çok sağlıklı fikirler yaratacaktır. Eve döndüğünde çocuklarını kavga ediyorken görmek aslında kendisinin yetiştirme kabiliyetini göstermesi için mükemmel bir fırsat olacaktır. Eşinin yaptığı yemeği çok kötü olması belki de en sevdiği pizzayı sipariş etmek için güzel bir bahane haline gelecektir.

Kendini gerçekleştiren kehanetin ve pozitif tutumun iyi anlaşılması kronik ağrıların giderilmesinde, panik atak ve anksiyete bozukluğu gibi hastalıkların tedavisinde de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle yıllardır “Polyannacılık” olarak anılan ve çoğu kez küçümsenen tutumun kişinin sağlığına kadar her şeyine faydalı olacağını görmemek çok akılcı olmayacaktır.

Kendini Gerçekleştiren Kehanet