Orta Hasarlı Binalar Yıkılacak Mı?..

YAYINLAMA: 27 Mart 2023 / 19.40 | GÜNCELLEME: 27 Mart 2023 / 19.40

Arkadaşlar, “Akşen ile Mimari” YouTube kanalımda bu başlıkta bir video paylaştım. Konu ile ilgisi olanların izlemesini tavsiye ederim. Bugün burada konuyla ilgili kısa bir bilgilendirme yapacağım ve videoma aldığım olumsuz bir geri dönüş ile ilgili düşüncelerimi paylaşacağım…

Bakan Kurum’un “orta hasarlı binaları yıkma kararı aldık” şeklindeki açıklamasının ardından süreç ikinci tespitlerin yapılması ve yıkılacaklar ile güçlendirme yapılacakların ayırt edilmesi şeklinde ilerliyor.

Konuya itiraz süresi Gaziantep için 15 Mart-15 Nisan arasında. E-devlet üzerinden itiraz etme şansınız var.

Bu konuda kamuoyunda iki ayrı grup oluştuğunu görüyorum. Bir kısmı kesinlikle binasının yıkılmasını istemezken, bir kısmı da “hasarlı eve güçlendirme yapılsa ne olacak, canımız her şeyden kıymetli, giden malımız olsun” gibi duygusallıkla konuya yaklaşarak yıkım olmasını istiyor.

Ve bu duygusal tavır daha ziyade teknik anlamda yeterli bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanan bir güvensizlik diyebilirim. Çünkü, yapılacak olan güçlendirme uygulamaları, devletin bilgisi ve vereceği ruhsat izni dahilinde kontrollü bir şekilde yapılacak. Yani bu noktada yersiz endişeler ile yıkım isteyen insanlar aslında bilmeden kendi kendilerini maddi manevi mağdur ediyorlar.

Bir yapının sıfırdan yapım süreci de güçlendirme yapılması süreci de teknik veriler ile ortaya konulan ve ölçülebilir değerler ile oluşturulan hesap işleridir. Keyfi uygulamalar değildir.

YouTube kanalımda paylaştığım son videoma gelen bir yorumda demişler ki “Biz yıkılıp yeniden yapılmasını istiyoruz, şunu unutmayın hanımefendi güçlendirme çözüm değildir, en mantıklısı yeniden yapılmasıdır, hiçbir şey insan canından önemli değildir!..”

Bunu yazan kişinin binasının hasar durumunu bilemiyorum, fakat kendisine yaptığı yorumun altına verdiğim yanıta ek olarak şunları da söylemek istiyorum. “Hepsi için bunu söyleyemeyiz ve fakat orta hasarlı raporu verilen yapıların büyük kısmı güçlendirme ile eski halinden daha da güçlü hale getirilebilir. Konu ile ilgili yetersiz bilgi sahibi oluşunuz ancak sizi bağlar. Ayrıca insan canına verdiğim önemi ölçebilecek durumda değilsiniz. Gerçek kimliğiniz ile dahi yorum yazamayacak kadar da yetersizsiniz. Fakat buna rağmen sizin gibi insanları temsil ediyor olmanız ve bu konuda örnek oluşturmanız güzel oldu.”

Selamlar, sevgiler…

Orta Hasarlı Binalar Yıkılacak Mı?..