Güçlendirme maliyetleri…

YAYINLAMA: 30 Mart 2023 / 19.10 | GÜNCELLEME: 30 Mart 2023 / 19.10

Arkadaşlar şu sıralar bana en çok bu konuda sorular geliyor ve bu nedenle en yakın zamanda konuyla ilgili YouTube kanalımda bir video paylaşmayı düşünüyorum.

Bugün bu yazıda dikkat çekmek istediğim konu ise mağdur vatandaşı tabir yerindeyse “yolmak isteyen” fırsatçılar…

Arkadaşlar biliyorsunuz deprem sonrası az veya orta hasar almış yapı sahipleri tedirgin. Ve bu insanların genci var yaşlısı var teknik konulardan, proje işlerinden, ticaret piyasasından anlayanı var anlamayanı var. Zaten bir korku yaşamışlar, bir deprem geçirmişler. Şimdi de evimizin hasar durumunu iyice bir anlayalım da güçlendirme mi yaptırmalıyız, yıktırıp yeniden mi yaptıralım ya da başka bir şehre mi taşınsak iyi olur ya da burayı kiraya verip başka ev mi tutsak gibi sorular sorular…

Onlar bu kafa karışıklığı içindeyken bazı mühendis arkadaşların da bu insanlardan çıkar sağlamak amaçlı çalışmalar yaptıklarını görüyorum. YouTube kanalımda paylaştığım videolardan sonra inanın günde onlarca mesaj alıyorum.

Gelen dosyalar arasında en çok üzüldüğüm beş katlı bir apartman için mühendis bir arkadaşın yaptığı çalışma oldu. İsmini vermeyeceğim elbette burada fakat en azından bu yazıyı okuma şansı bulan insanların bu tarz yanılmalar yaşamamalarını umuyorum.

Arkadaşlar, bu mühendisimizin hazırladığı çalışmanın da hiçbir resmî geçerliliği olmadığının altını çizmek isterim. Yani herhangi bir performans analizi ya da analiz raporu vs. değil bu. Az hasarlı binayı gezmiş, hasarlı kısımların fotoğraflarını çekmiş ve fotoğrafların altına bir iki cümle hasar durumunu açıklar nitelikte yazılar yazmış ve … Apt. Güçlendirme Projesi Ön İnceleme Raporu şeklinde bu insanlara satmış. Fiyat olarak da 15.000 tl istemiş sonra hatır için 10.000 TL’.yi kabul etmiş. E Lütfetmiş yani. Ya da şöyle söyleyeyim soygunculuğun ikramı.. :)

Bir de şuna çok şaşırdım bu raporu alabilmek için yirmi gün kadar bu mühendis için sıra beklemişler. Yani ne diyeyim vah ki ne vah…

Hiçbir resmî işlemde kullanılma şansı olmayan yüzeysel bir çalışmaya verilmiş bir para. Meydan bunlara kalmışsa artık yazık bu millete demeden edemeyeceğim..

Bu tarz para tuzaklarına karşı dikkat çağrısında bulunuyorum. Yani bir şeyler yaptıracaksanız en azından binanızın performans analizlerinizi yaptırın. Bunun piyasa değeri de şu an binanın durumuna göre 5000-10000 tl arasında ve yeterli. Çok detaylı performans analizleri 50000’e kadar çıkabiliyor. Fakat bu sadece özel durumlar için.

Güçlendirme uygulamaları için de daire başı bir milyon gibi fiyatlar dolaşıyormuş ağızlarda. Aman inanmayın aman diyeyim yani. Böyle bir şey yok. Denizlere düşüp yılanlara sarılmayın. Açgözlü insanlara karşı uyanık olun. Hakkının üzerinde para kazanmak isteyen insanlara karşı dikkatli olun. Ben demiyorum bedava yapsınlar fakat birse hakkı beş istiyor on istiyor anlatabiliyor muyum?..

Herkese çok çok kolaylıklar diliyorum…

Sevgiler, selamlar…

Güçlendirme maliyetleri…