ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep ihracatıyla da katma değer yarattı

Gaziantep ihracatıyla da katma değer yarattı
YAYINLAMA: 03 Nisan 2025 / 18.14
GÜNCELLEME: 03 Nisan 2025 / 18.14

“Türkiye’nin En Büyük 1000 İhracatçı Firması” Listesi’ne Gaziantep’ten 35 Firma girdi

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun arasına Gaziantep’ten 10 firmanın girmesinin ardından, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı, “Türkiye’nin En Büyük 1000 ihracatçı Firması Araştırması’nda listeye Gaziantep’ten 35 firma girdi. Türkiye’nin en büyük ihracat yapan kuruluşları arasında; Kızıl Petrol, Sanko Tekstil, Akteks, Şölen Çikolata, Gülşan, İsko, Merinos, Gürteks, Beşler, Ritaş, Tekerekoğlu, Maisonette, Süper film, Ritaş, Altunkaya İnşaat firmaları yer aldı.

Türkiye’nin geleceği ihracatta

GTO Başkam Mehmet Aslan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı “Türkiye’nin En Büyük 1000 İhracatçı Firma Araştırmasının sonuçlarını değerlendirdi. Listeye bu yıl Gaziantep’ten toplam 35 firmanın girdiğini, Gaziantep’in “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi’nden sonra bin ihracatçı firma listesinde de ağırlığını hissettirdiğini söyledi. GSO Başkanı Nejat Koçer de “Türkiye’nin 1000 Büyük İhracatçısı” arasına giren 30 Gaziantepli firmayı kutladı. Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 1000 ihracatçısı arasına giren firma temsilcilerine kutlama mesajı gönderen Nejat Koçer, “Türkiye’nin geleceği ihracatta. Üretim gücüyle ülke ekonomisine kaynak yaratan Gaziantep, bu üretimden gerçekleştirdiği ihracatla da Türkiye’ye katma değer yaratmıştır” dedi.

İhracatçı firma sayısında yüzde 45'lik artış oldu

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan'ın konu hakkında yaptığı açıklama şu şekilde: Gaziantep'ten Türkiye'nin En Büyük İlk ve İkinci 500 İhracatçı Firması listesine geçtiğimiz yıl 24, bu yıl ise 35 firmanın girdiğini görüyoruz. Yüzde 45'lik bir artışı ifade eden bu büyüme tüm Gaziantepliler adına sevindiricidir. Dünya ticaretinde ihracatımızın pazar payı artarken, diğer yandan da ihracatımızdaki çeşitliliğin yükselmiş olduğunu görmekteyiz. Bu yükselişte müşteri memnuniyeti ve pazarlama odaklı anlayışın büyük rolü olmuştur.

Gaziantepli iş adamları yaptıkları ihracat ile de dünyada ilimizi başarıyla temsil etmektedirler. 2004 yılı rakamlarına göre; İlk 500 İhracatçı Listesine giren 16 firmamız 774 milyon, İkinci 500 İhracatçı listesine giren 19 firmamız ise 190 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişlerdir. Sevindirici olan bir diğer gelişme ise geçen yılda listede bulunan firmalarımızın ihracatlarını önemli oranlarda arttırmış olmalarıdır. Gaziantepli iş adamlarımız her türlü olumsuz koşullara rağmen yatırımlarını sürdürmekte ve dünya pazarlarında daha etkin hale gelmektedirler."

Üretim maliyetleri düşürülmeli

İhracatçıların dünya pazarlarında rekabet edebilmesi için her şeyden önce üretim maliyetlerinin düşürülmesinin gerektiğini vurgulayan Başkan Mehmet Aslan, bu konuda da şunları söyledi: "İş adamlarının yatırım ve üretim şevkini kıran vergi oranları ve SSK primlerinin yüksekliği, hukuki, bürokratik engeller gibi sorunlar ihracat artış hızımızı kesmekte ve uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu engellerin kaldırılmasıyla ihracatımız daha da hızlı bir artış trendine girecektir. 2005 yılı ilk dönem ihracat rakamlarına baktığımızda da büyüme trendinin sürdüğünü görüyoruz. Eğer Gaziantepli iş adamları hak ettikleri şekilde teşvik edilirse üretim ve ihracat rakamları daha da hızlı bir artış gösterecektir. Gaziantep Ticaret Odası olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da listeye giren firmalarımızı ağustos ayı olağan Meclis Toplantısı'nda düzenleyeceğimiz bir törenle ödüllendireceğiz."

İhracatçıların çoğunluğu sanayici

Türkiye'nin en çok ihracat yapan ilk 1000 ihracatçısı arasına giren firma temsilcilerine kutlama mesajı gönderen GSO Başkanı Nejat Koçer de, "Türkiye'nin geleceği ihracatta. Üretim gücüyle ülke ekonomisine kaynak yaratan Gaziantep, bu üretimden gerçekleştirdiği ihracatla da Türkiye'ye katma değer yaratmıştır" dedi.

Türkiye'nin 1000 büyük ihracatçısı listesine Gaziantep'ten giren firmaların büyük çoğunluğunun üretici firma olmasının altını çizen GSO Başkanı Koçer, " Üretimden yapılan ihracat, elde dilen katma değerin büyük bölümünün şehirde kalması anlamına geliyor. Sanayicimiz hem üretim hem de ihracat anlamında Türkiye ekonomisinde önemli bir güce kavuştu" diye konuştu.

Gaziantep'in ihracatta elde ettiği bu başarı şehrin sanayisinin geleceği açısından da son derece önemli olduğuna dikkat çeken Nejat Koçer, "Gaziantep'in ürettiği ürünleri pazarlama konusunda sıkıntıları vardı. Açıklanan rakamlar gösteriyor ki, Gaziantep bu konuda da önemli mesafeler kat etmiş durumda. Ayrıca ihracat ağırlıklı bir sanayi şehri olmamız, iç piyasalardaki olası risklerden de Gaziantep'in asgari düzeyde etkilenmesi anlamına gelecektir" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *