ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

1 TL’nin bile altını üstünü çizmediler

1 TL’nin bile altını üstünü çizmediler
YAYINLAMA: 27 Aralık 2021 / 14.10
GÜNCELLEME: 27 Aralık 2021 / 14.10
Bu ne biçim bankacılık

Gaziantep’te bir kamu görevlisi, ülkenin önemli ve büyük bankalarından birindeki hesabında 1 TL borcunu ödemediği için banka 180 milyon TL borç çıkardı ve takibe geçti. Neye uğradığını bilmeyen vatandaş, hemen Tüketici Derneği2ne koştu. Tüketici derneği, bankanın takip belgesini Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Altaylı‘ya gönderince, olay dün yaygın basına da yansıdı.

Ülkenin batmasının en

büyük nedeni bankalar

Tüketici Hakları Derneği Şube Başkanı Bülent Yılmaz, “Bankalar, artık tefecilikten de öte tam bir soygun yapıyor. Yasaya rağmen tüketiciyi daha fazla soyma yoluna gidiyor. Artık bunlara bir çekidüzen verilmeli. Ülkenin batmasının en büyük nedeni bu bankalardır” diye tepki gösterdi.

1 TL’ye karşılık 180 milyon TL isteniyor

“Şenel Durdu isimli tüketicinin büyük bir bankaya olan 1 TL bakiye borcu yerine 180 milyon 807 bin liraya çıkıyor. Böyle adaletsizlik, saygısızlık olabilir mi? Bu yapılan bankacılık değil soygunun ta kendisi” dedi. Yılmaz, bu tüketicinin konuyu yasal yoldan takip ederek, adına çıkarılan borca itiraz edeceğini söyledi.

Yasayı bile hiçe saydılar

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Yılmaz, tüketici kanununun bankazedeler için önemli bir fırsat olduğunu, ancak sürenin çok kısa olması nedeniyle tüketicilerin tam olarak kanundan faydalanamadığını ifade etti. Milyonlarca insanın mağdur olduğu bir konuyla ilgili olarak çıkan kanun süresinin daha uzun olması gerektiğini hatırlatan Yılmaz, “Hem süre kısaydı hem de bir çok banka yasayı hiçe sayan uygulamalara girişti. Tüketiciye, kanunun tanıdığı haklar verilmeyerek daha fazla borç çıkardılar. Bunlardan bilgimiz olana itiraz ettik. Bankaların bu tutumu hem hoş değil hem de vicdan ve ahlaka bağdaşmıyor. Yasaya rağmen bankalar tüketiciye hep fahiş hesap çıkardı” dedi.

Kredi kartlarında

soygun devam ediyor

Bankaların, kredi ve kartzedeleri soymaya devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, “Bankaların uygulaması tam bir rezalet. Tüketici bankalarla yaptığı anlaşmada veya işlemde okumadan hiçbir belge imzalamasın. Bankalar kesinlikle güven yitirdi. İmzalanan belgeden sonra geriye dönüş yok. Bu ülkeyi bazı bankalar batırdı. Bunların yaptığı bankacılık değil, soygun. Tefecilerden daha da acımasızlar. Sanayiciyi, esnafı, memuru batıran bankalardır. Ailelerin parçalanmasına yol açan, intiharlara yol açan bankalardır. Bankaların halka yönelik zulmüne son verilmeli. Meydan kesinlikle boş bırakılmamalı. Bunu yapacak olan da BDDK’dır, tüm sorumluluk şu an bu kuruma aittir. Ama görevini yapmıyor” diye konuştu.

Bölge illerinden de başvuran oldu

Gaziantep’te 10.000 civarında kartzede olduğunu tahmin ettiklerini, bunun ancak üçte birinin derneğe başvurabildiğini hatırlatan Yılmaz, Gaziantep’in yanı sıra Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Elbistan il ve ilçelerinden çok sayıda kart mağdurunun başvurup bilgi aldığını söylerken, bankaların yasayı hiçe sayan uygulamalarıyla kartzedelerin çoğunun kendi kaderleriyle baş başa bırakıldığını belirterek şunları söyledi:

Mahkemeye itiraz dilekçesi verin

“Banka fazla borç çıkardıysa kartzedeler icralık değilse hemen İcra TEktik Mahkemesi hakimliğine başvurup, hesaplanan borç 4822 Sayılı yasanın geçici birinci maddesine ayrı olarak hesaplanmıştır, bu nedenle itiraz ediyorum. Borcumun yasaya uygun olarak yeniden hesaplanmasını istiyorum diye başvursun.

Tüketici kanunu ile özellikle kartzedelere tanınan haklardan faydalanmak için Gaziantep’te Tüketici Hakları Derneği’ne yapılan başvuru sayısı 3000 civarında olurken, Gaziantep’te bu rakamın 10.000, Türkiye genelinde ise 1 milyon 200 bin civarında olduğu bildirildi. Kanun ile tüketicilere verilen süre dolarken, bu süre içerisinde kartzedelere bazı bankaların zorluk çıkarıp adeta soygun yapmasını ise tepkiler dinmiyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *