ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çocuk, ağır işçi!

Çocuk, ağır işçi!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.46
.
7 ile 12 yaş grubundaki çocuklar demir doğrama atölyeleri ile ağır tonajli işlerde çalıştırılıyor. Kalem tutacak eller nasırlaşıyor
Gaziantep’te sanayi tesisleri ve küçük işletmelerde çalışan 35 bin çıraktan 13 bininin 7 ile 12 yaş grubundaki çocukların oluşturduğu, bunun yüzde 25’inin de ağır tonajli işlerde çalıştırıldığı belirtildi. Demir doğrama, kaporta ve torna gibi işlerde çalıştırılan çocukların, okulda kalem tutacak eller nasırlı hale geliyor.
Eğitimden koptukları için kendilerini büyük fabrika veya küçük işletmelerin kucağında bulan çocuklar, elaltı olarak alındıkları yerlerde bir usta gibi her şeyi dört dörtlük öğreniyorlar. Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü ile Çıraklık Eğitim Merkezi verilerine göre, Gaziantep’te çalışan 7 ile 12 yaş grubu çıkraların iş yerlerinden aldığı haftalık ücret 100 bin ele 230 bin lira arsında değişiyor. Çıkralık Eğitim Merkezi Müdürlüğü yetkilileri şunları söyledi:

“Hiçbir becerisi olmayan küçük çocuklardan elaltı olarak yaralanmak isteyen işletmeler, ileride bu çocuklardan büyük oranda randıman alıyor. Şu anda Gaziantep’te 7 ile 12 yaş grubunda 13 bin çocuk çalıştırılıyor. Bunlardan ancak 3 bini ağır tonajli işte çalıştırılıyor. Okulların tatile girmesiyle bu sayı daha da artacaktır. Bu yaş grubunda sigortalı yapılan çocuk hiç yok.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *