ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Doğal varlıklar tahrip ediliyor

Doğal varlıklar tahrip ediliyor
YAYINLAMA: 28 Aralık 2021 / 14.20
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2021 / 14.20
İnsan hayatı için en önemli iki madde: Su ve oksijen…

Ülkemizde ormanların %90 üçünün doğal olduğunu ve anavatanı Türkiye olan 2800 çeşit bitki bulunduğunu ifade eden TEMA Vakfı Genel Başkanı Nihat Gökyiğit, hiçbir vakıfta olmayan bir proje gerçekleştirip devlet ve millet el ele verdiklerini açıkladı. 190.000 gönüllü TEMA üyesi bulunduğunu ve 34 üniversitede teşkilatlandırıldıklarını belirterek, dünyanın doğal varlıkları tahrip oluyor. İnsan hayatının devamı için en önemli iki madde su ve oksijen. Bunların ikisi de yeşil ortama muhtaç. Ağaç, yapraklarında gerçekleşen fotosentezle karbondioksiti alıp oksijen üretiyor” dedi.

TEMA’cılar toplandı

TEMA Vakfı’nın altı ayda bir düzenlenen koordinasyon toplantısı hafta sonu Büyükşehir belediyesi meclis salonunda yapıldı. Toplantıya TEMA Genel Başkanı Nihat Gökyiğit, Genel Müdür Ümit Gürses, Teşkilatlandırılma Bölüm Başkanı Temel Uraz, Temsilcilik Sorumlusu Belgin Zorlu, üyelik Sorumlusu Mehtap Yalçın, üniversiteli genç TEMA’cılar sorumlusu Funda Gökbayrak ve Adana, Osmaniye, Mersin, Karaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Mersin, Kilis, Elazığ, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Siirt, Sivas, Kırıkkale ve Hatay’dan 22 temsilci ve 170 üyenin katılımıyla yapıldı.

Devlet millet el ele

Ormanlarımızın %93’ünün doğal olduğunu ve anavatanı Türkiye olan 2800 çeşit bitki çeşidinin yaşadığını kaydeden Gökyiğit, vakfı kurarken nereden başlamalı diye düşündüklerini söyledi.

Gökyiğit, “Hiçbir vakıfta olmayan bir proje gerçekleştirdik ve devletle milletin el ele vererek bu çalışmaları yürütmesini sağladık. Ancak bu hareket büyüyerek devam etmeli. Diyanet İşleri Bakanı, Devlet Planlama Teşkilatı Başkanı, TRT Genel müdürü gibi daimi üyelerimiz var. Bu çabalar da devlet millet el ele vermeli ve vermiş durumda. 4000’den fazla öğretmene eğitim verdik. 34 üniversitede teşkilatlandırıldık. 190.000 gönüllü üyemiz var. En çok emeği geçenlere arasındaysa temsilcilerimiz geliyor. Bu çalışmalar onların heyecanıyla oldu” dedi. Gökyiğit, krizler nedeniyle personel sayısında azaltmaya gitmek zorunda kaldıklarında, personelin kimsenin işten çıkarılmaması için herkesin maaşından belirli kesinti yapılmasını teklif ettiğini belirterek, “Bugünlere devletin ve halkın desteğiyle geldik. Pilot projeler ürettik. En süratli netice alınacak da hayvancılık olduğu için meraların ıslah ile işe başladık. Sonra köylerin ve bölgelerin kalkınmasıyla çalışmalara devam ettik” diye konuştu.

Teraslama ve ağaç tarımı yaygınlaştırılacak

2003 yılı içerisinde içinde çok yaygın olan ve yağmur ve kar sularının tutularak toprağı daha verimli hale gelmesini sağlayan teraslama yönteminin yaygınlaştırılacağını açıklayan Gökyiğit, “Bunun yanında acı taramanın yaygınlaştırılması için de gerekli çalışmalar yapılacak. Bu Türkiye’de kavakcılık olarak biliniyor. Kavak yanında kızılçam gibi aynen kavak gibi hızlı yetişen ağaç türleri var. Bu sayede doğal ormanlara dokunulmamış olmayacak. Bunun için gerekli teknolojik destek sağlanacak” dedi. Gökyiğit’in ardından değişik bölgelerden gelen 22 temsilci, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ağaçlandırmaya önem ve destek verenler ödüllendirildi

Koordinasyon toplantısında, deve kuşu ve hindi palazı çiftlikleri ve ağaçlandırma konularındaki desteklerinden dolayı Şahinbey Kaymakamı Ömer Karaman’a, park ve ağaçlandırma çalışmalarından ötürü Yaşar Ağyüz’e, insan eliyle yetiştirilmiş dünyanın en büyük ormanının kurucularından Muhterem Okur’a ve ağaçlandırmaya olan desteğinden dolayı birer plaket verildi.

Sabah gazetesinden TEMA’ya %1 katkı

Bu arada İstanbul Sabah gazetesinin 22 Nisan’dan itibaren gazete satışından elde edilecek gelirin yüzde birini TEMA Vakfı’na bağışlayacağı, böylelikle her sabah okurunun TEMA’ya destek vermiş olacağı kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *