ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnsan yaşamında ilk yardım önemli

İnsan yaşamında ilk yardım önemli
YAYINLAMA: 28 Aralık 2021 / 14.23
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2021 / 14.23
İlk yardım konusunda halkın yeterli bilgiye sahip olmadığı, bu nedenle kırıklarda, yaralanmalarda ve diğer organlarla ilgili sorunda çoğu zaman yapılan yanlış uygulamanın hastanın tedavisini zorlaştırdığı gibi bazen sakat bıraktığı ve ölümüne yol açtığı ifade edildi. Doktor Suat Özerbaş, ilk yardımın çok önemli olduğunu belirterek, hastanın durumuna göre ilk yardım gerektiğini, en kısa zamanda bir sağlık merkezine götürmesi gerektiğine dikkat çekti.

Beş yaşında küçüklerle, 55 yaşından büyükler tramvalardan çok etkilenir

Konukoğlu Tıp Merkezi tarafından geleneksel olarak düzenlenen halk sağlığı konulu toplantılara hafta sonu ilk yardım konulu bilgilendirme semineri ile devam edildi. Doktor Sait Özerbaş, halkın bu konuda mutlaka bilgi sahibi olunması gerektiğini açıklarken, tramvalı hastaya yaklaşımın zarar vermeden ve ikinci bir tramvadan koruyarak yapılması gerektiğini ifade etti. Beş yaşından küçük ve 55 yaşında büyüklerin travmalardan en çok etkilenen kesim olduğunu, bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığında bir ayrım yapılarak müdahale edilmesi gerektiğini bildirdi. Özerbaş, “Yaralılar ağırlık derecesine göre ayrılmalı, ağır yaralılar ilk müdahaleyi takiben bir sağlık merkezine sevk edilmeli. Kritik yaralılarda acil müdahale yaşam kurtarır. Umutsuz yaralılar ise her türlü müdahalenin vakit kaybı olan grup. Bu arada, vücudun herhangi bir yerinde açık bir yara ve fazla kanama varsa, tam kanamanın üzerine temiz bir bez ile elinizle basınç uygulayın. Hayat kurtarıcı olabilir” dedi.

Göğüs inip kalkıyorsa işlem doğrudur

Solunum ve kalp masajının ağızdan ağza yapılması gerektiğini belirten doktor Özerbaş, şu açıklamada bulundu: “Eğer ağızda yaralanma varsa burundan solunum yaptırılabilir. Küçük çocuklara ve bebeklere ağızdan ve burundan aynı anda nefes verebilir. Bu sırada baş hafif geriye alınır. Nefes verdikten sonra hastanın göğsünde inip kalktığında bakılmalı. Göğüs inip kalkması işlem doğrudur. İki kez nefes verdikten sonra kalp masajına geçin. Kalp masajını göğüs kemiğinin dört parmak üzerine iki elinizle üstüne koyarak göğse aşağı doğru iterek uygulayın. Her itme arasında bir saniye bekleyiniz. Eğer yalnızsanız 15 sefer kalp masajı yapın. İki solunum verin iki kişisiniz beş kalp masajı bir solunum yapın. Tıbbi yardım gelene kadar buna devam edilmeli. Eğer 20 dakika geçmesine rağmen herhangi bir cevap anlamıyorsa masajı bırakın. Beyin dokusu kalp durduktan sonra 3 dakikadan sonra ciddi hasar görür, 5 dakika sonra ise beyin ölümü gerçekleşir.

Yaman yere hiçbir şey sürmeyin

Herhangi bir yanık yerine bir şey sürmeden sadece soğuk suyla biraz dinlendirilmesi, daha sonra hastanın hastaneye yetiştirmesi gerektiğini söyleyen doktor Özer baş, herhangi bir kaza sırasında kopan parmak gibi vücudun parçasını temiz ince naylon torba içerisine konulup etrafına buz ile beslenerek yaralının hastaneye ulaştırılması gerektiğini, bu şekilde parçanın 6 saat canlı kalabileceğini kaydetti. Yine dolmuş bir yeri olmak yerine sıcak suyun içerisine bir süre bekletilmesi gerektiğini, ayrıca hastanın sıcak bir ortamda varsa bir battaniyeye sarılması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *