27 Şubat'a kadar açık kalacak 3. Ayakkabı, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı açıldı
Sanayi Odası tarafından organize edilen 3. Ayakkabı, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı açılışında konuşan Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Hasan Özcan, 2001-2002 yılları arasında Çin ve Uzakdoğu'dan gelen ayakkabıların sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
Ayakkabıcılık sektörü 70 bin kişiyi istihdam ediyor
Ayakkabıcılık sektörünün ülke genelinde en çok istihdam yaratan sektörlerden biri olduğunu, ancak haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Özcan, "Ayakkabıcılık sektörü bugün için 70 bin kişiyi istihdam ediyor. Bu ülke genelinde azımsanmayacak bir rakam. Eğer haksız rekabet olmasa üretim, dolayısıyla da istihdam artar. Ancak gümrükten 5 sente gelen ithal ayakkabılar belimizi büktü. Özellikle 2001-2002 yıllarındaki krizin ardından Çin ve Uzakdoğu'dan gelen ayakkabıyla rekabet etmek oldukça zor oldu. Bir anda yüz çift yerine binlerce ayakkabı ithal edildi. Tüm bu zorluklara rağmen 158 milyon dolar ihracat yaptık" dedi. 27 Şubat'a kadar açık kalacak olan 3. Ayakkabı, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı açılışına, Türkiye'nin Halep Başkonsolosu Hulusi Kılıç, Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Behçet Dougman, ABD'nin Adana Başkonsolosu Scott Reid ve bürokratlar da katıldı.
Kaliteli ürünle markalaşmalı
Vali Lütfullah Bilgin de istihdam alanının en yoğun olduğu sektörlerden biri olan ayakkabıcılığın kaliteli ürünlere yönelerek markalaşması gerektiğini ifade ederken, "Pek çok sektörde olduğu gibi ayakkabıcılık alanında da Gaziantep önemli bir üretim merkezi. Sektörün gelişmesi açısından, kalite ve markalaşmanın yanı sıra tanıtım da çok önemli. Gerek yurt içindeki gerekse de yurt dışındaki fuar organizasyonları sektörün tanıtımı ve pazar arayışı için önem kazanıyor" diye konuştu.
Bilgin, fuara sektörde faaliyet gösteren firmaların yan sıra Suriyeli işadamı ve bürokratların katılmasının da ayrı bir önem kattığını söyledi.
KOBİ kredilerinde prosedürler azaltılmalı
Ayakkabıcılar Odası Başkanı Bülent Aksin ise, ayakkabıcılık sektörünün durumunun iç açıcı olmadığını, sektörün desteklenmesi için KOBİ kredilerindeki prosedürlerin azaltılması gerektiğini söyledi. Ayakkabıcılık sektörünün kalitesini artırmak ve yeni pazarlar yaratmak için desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Aksin, "Firmaların güçlenmesi, rekabet edebilmesi özellikle de markalaşabilmesi için desteklenmesi gerekir. Fuarlar yeni pazar bulma konusunda kan kaybetmekte olan ayakkabıcılık sektörüne katkı sunacaktır. Küçük işletmelerin kendini yenileyip geliştirebilmesi için KOBİ kredilerine ihtiyacı var. KOBİ destek kredilerindeki prosedürlerin azaltılması gerekir" dedi.
Hedef Gaziantep'i önemli bir merkez haline getirmekti
Üç yıldır düzenledikleri Ayakkabıcılık Fuarlarının sektörün rekabetçi göçünü yükseltmesi ve dış pazarlara açılması için önemli bir destek olduğunu belirten GSO Başkanı Nejat Koçer ise, "Üç yıl önce fuarı ilk açtığımızda hedefimiz Gaziantep'i ayakkabı sektöründe önemli merkezlerden biri haline getirmekti. Bunu gerçekleştirmek için fuar organizasyonlarının ve dolayısı ile tanıtımın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ayakkabıcılık sektörüyle ilgili fuarın üçüncüsünü açmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Fabrikalaşma sürecine girildi
Ayakkabıcılık sektörünün son üç yılda önemli gelişmeler gösterdiğini söyleyen Koçer, "Ayakkabıcılık sektöründe atölyeden imalathaneye, imalathaneden fabrikalaşmaya doğru bir gelişim süreci yaşanıyor. Bu süreçte, üretimde kalitenin arttığını, markalaşmaya gidildiğini ve dış pazarlara daha fazla açılmak için girişimler yapıldığını görüyoruz. Oda olarak, sektörü her alanda destekledik, bu desteğimiz artarak devam edecek" şeklinde açıklama yaptı.
125 Firmanın katıldığı fuar 27 Şubat'a kadar açık kalacak
Yurt genelinde 125 firmanın katıldığı fuarda, ayakkabı, terlik, askeri ayakkabı, çanta, cüzdan, kemer, seyahat çantaları başta olmak üzere çeşitli saraciye ürünleri, ayakkabı yan sanayi ürünleri ve ayakkabı imalatında kullanılan çeşitli makinalar sergileniyor.