ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Köy Enstitüleri kapandı eğitim sistemi geriledi

Köy Enstitüleri kapandı eğitim sistemi geriledi
YAYINLAMA: 26 Aralık 2021 / 17.16
GÜNCELLEME: 26 Aralık 2021 / 17.16
1940 yılında kurulan, yurdun 4.01 yanına yayılarak yetiştirdi öğretmenlerle çocuklar başta olmak üzere tüm halkı okuma yazma öğretmek yanında bir de meslek sahibi yapan köy enstitülerinde verilen eğitim aradan 63 yıl gibi uzun bir zaman geçmesine rağmen halen aranır durumda.

Eğitimciler, 63 yıl önce şartlarına göre verilen çağdaş eğitime, günümüz teknolojisine rağmen halen geride olduğuna, hatayla ulaştığına dikkat çekti.

Köy enstitüleri çağdaş eğitim veriyordu

Köy enstitülerinin kuruluşunun 60’ıncı yıl dönümü nedeniyle Sarıgüllük Lions Kulübü tarafından Tuğcan Otel’de düzenlenen toplantıya Sarıgüllük Lions kulübü başkanı muhtar Küçükkömürcü ve üyeler katıldı. Toplantıda köy en sütülerinin kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında Slayt gösterisi eşliğinde bilgi veren Osman Özçalışkan, bozkırda açan çiçek olarak tanımladığı köy enstitülerinin temelini 1937’de askerliğini onbaşı ve çavuş olarak yapmış askerlerin eğitilerek eğitmen kurslarıyla atandığını söyledi. Özçalışkan, “1940 yılında bu kurslar İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanlığı, Hasan Âli Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde Köy Enstitüleri’ne çevrilerek ülkenin 21 yerinde açılmıştır. Buradan mezun olanlar da öğretmen olarak köylere dağıtılmış ve halkın eğitilmesinde önemli katkıları olmuştur” dedi.

63 yıl geçmesine rağmen hala verilen eğitim aranıyor

Özçalışkan, 1940’ta kurulan, yurdun dört bir yanına yayılarak, yetiştirdiği öğretmenlerle çocuklar başta olmak üzere tüm halka okuma yazma öğretmekle beraber meslek sahibi yapan Köy Enstitüleri’nde verilen eğitimin aradan 63 yıl gibi uzun bir zaman geçmesine rağmen halen aranır durumda olduğunu söyledi.

Köy Enstitüleri mezunlarından 18’i şu an profesör

Nüfusun artması ve iktidarların değişmesi ve içinden çıkılamaz hale gelen ve çağdaşlaşması gerekirken eğitim sisteminin içler acısı durumda olduğunu ifade eden Öz çalışkan, her öğrenci en az bir enstrüman çalmanın öğretildiği, geniş yelpazeli ders içeriği ile her alanda uzman denecek şekilde mezunlar veren köy enstitüleri mezunlarından 18’i şu an profesör. O zamanın şartlarına göre verilen çağdaş eğitimin günümüz teknolojisine rağmen verilen Yobaz eğitimle kıyaslanması bile mümkün değil dedi.

Halkın %79’u okuma yazma bilmiyordu

Köy Enstitüleri’nin açılmasından önceki eğitim durumu hakkında bilgi veren Özçalışkan, 1009 36’da 17 milyon nüfusu olan Türkiye’nin %80’i köylerde yaşıyordu ve %76.6’sı okuma yazma bilmiyordu. 40.000 köye sahip olan ülkemizin 35.277 köyde okul yoktu diye konuştu. Köy Enstitüleri’nde öğrencilere her dalda eğitim verildiğini ve herhangi bir enstrümanla istiklal marşını çalmayanların enstitüden mezun olamadıklarını söyleyen Özçalışkan, Köy Enstitüleri’nin kapanmasından itibaren eğitimin geriye doğru gittiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *