ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Köy Enstitüleri’nin önemi tartışılamaz

Köy Enstitüleri’nin önemi tartışılamaz
YAYINLAMA: 26 Aralık 2021 / 17.16
GÜNCELLEME: 26 Aralık 2021 / 17.16
Köy Enstitüleri’nin temel ilkelerini onları kapatarak işletmez hale getiren, aynı ülkelerin bugün güncelleşmesini engelleyen düşünce sahiplerini kınadıklarını belirten Eğitim Sen Şubesi Sekreteri Turgay Yılmaz, Köy Enstitüleri’nin, ülkenin aydınlanmasını hedefleyen özgün, ileri, ulusal eğitim kurumları olduğunu vurguladı.

Dünya eğitim tarihinde önemli bir role sahip

Kuruluşunun 60’ıncı yılında Köy Enstitüleri2ne emeği geçenleri, bu kurumlarda yetişip halkın bilinçlendirilme ve ülke kalkınmasında görev alanları saygıyla andıklarını açıklayan Yılmaz, Köy Enstitüleri’nin olgusu, içeriği, uygulanışı, iç işleyişi, işlevi, demokratik katılımı ve pedagojik formasyonu itibari ile sadece Türk eğitim tarihinde değil, dünya eğitim tarihinde de son derece önemli bir role sahip olduğunu açıkladı.

Bu deneyimi örnek alan Meksika, İran, Hindistan, Küba, Nikaragua, ülkelerindeki okuryazarlık sorunlarını temelden çözmeyi başardığını belirten Eğitim Sen Şubesi Sekreteri Turgay Yılmaz, bu sayede okullaşma oranlarını yükselttiklerini kaydetti.

Parasız, laik, üretici, bilimsel, katılımcı, sanat

ve iş eğitiminin güzel örneklerini verdi

17 Nisan 1940’ta nüfusun % 80’den fazlasının köylerde yaşadığını ve bu nüfusun % 70’inin okuma yazma olanaklarından yoksun olduğunu belirten Turgay Yılmaz şöyle konuştu: Bu büyük kitleye eğitiminin ışığını bir an önce götürmeyi, insanı okuma yazmanın ötesinde eğitim yoluyla içten canlandırmayı hedefliyordu. Bu sistem Atatürk ilkelerini, çağdaşlaşmayı köyü yurttaşlarımızın malı haline getirmeyi, onları özgür bireyler olarak seçme hakkını özgürce kullanabilen ve böylece seçilme konumuna da gelerek yönetime ortak etme gibi önemli görevleri yerine getirmeyi amaçlıyordu. Köy Enstitüleri sistemi, Türkiye gerçeklerini dikkate alarak, ihmal edilmiş köy hakkının tüm eğitim sorunları ile ilgilenmiş, çocukların, gençlerin yetişkinlerin sorunlarını, köyde yaşayanların ilk, orta, lise ve yüksek öğretim görmelerini ele almıştır. Bu okullardan etkilenen sanatçılar ülke yönetiminde başarılı yöneticiler öğretmenler yetiştirmiştir. Bu okullar, parasız, laik, üretici, bilimsel, katılımcı, sanat ve iş eğitiminin güzel örneklerini verdi. Halkın eğitim yoluyla bilinçlenmesinden Ülken bazı çevreler 1009 46 yılından başlayarak Köy Enstitüleri’ni önce yozlaştırırdılar ve sonra da kapattılar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *