ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Mevcudu veremezken ek vergiler isteniyor…

Mevcudu veremezken ek vergiler isteniyor…
YAYINLAMA: 31 Aralık 2021 / 14.17
GÜNCELLEME: 31 Aralık 2021 / 14.17
Mevcut vergiler toplanamazken, ek vergi getirilmesinin doğru olmadığı vurgulanırken, Sosyal Sigortalar Kurumu primi, elektrik fiyatı ve vergi oranlarının çok yüksek olduğu, işin şansının kalmadığını kaydedildi. Türkiye’nin öncelikli olarak ciddi bir nüfus planlaması yapması gerektiği de önemli vurgulandı.

Ek vergi haksızlık

Gaziantep Ticaret Odası Meslek Komitesi Üyesi Cengiz Çağlar, yaşanan krize rağmen, ek vergi alınmasının doğru olmadığını belirterek, “Mevcut vergiler toplanamazken, ek vergi kayıtlı esnaf için büyük bir haksızlık. Mevcut vergi oranları zaten çok yüksek, diğer yandan kriz, bunlar yetmiyormuş gibi bir de ek vergi ile insanlar perişan edilecek. Vergisini ödemeyenden bir de ek vergi isteniyor. Böyle haksızlık olamaz. Üstelik toplanamayan vergiler için af çıkarmıyorlar. Demek ki insanlarda para ve kazanç olsa, mevcut vergisini verir. Böyle bir dönemde ek vergi talep etmek çok büyük bir çelişki. Sosyal Sigortalar Kurumu prim oranları çok yüksek, bu oran mutlaka düşürülmeli. Sorun hep dile getiriliyor, kulak tıkıyor. Elektrik fiyatları maliyet çok yükseliyor, bu yüzden dış pazarda rekabet şansımız kalmıyor. Maliyeti indirecek önlemler alınmalı. Bu şartlarda üretim yapmak, mal satmak ve istihdam yaratmak çok zor. Yabancı sermayenin önünün açılması gerekir” diye konuştu.

Nüfus planlaması şart

Türkiye’de işsizlikle birlikte nüfusun da sürekli arttığına dikkat çeken Çağlar, artık nüfus planlaması konusunda acil önlemler alınıp yol katedilmesi gerektiğini vurguladı. Mevcut nüfus artışı ile değil Türkiye’nin, dünyanın hiçbir ülkesinde iş yetiştirmenin mümkün olmayacağını söyleyen Cengiz Çağlar, “Türkiye’de çok ciddi bir nüfus planlaması acilen uygulamaya konulmalı. Aksi halde mevcut nüfus artışı ile 20 yılda geçse işsizlik oranı devam eder” dedi.

İşsizlik sigortası şart

Cengiz Çağlar, Türkiye’de yaşam kalitesini yükseltilmesi için bir takım köklü reformlara acil ihtiyaç duyulduğunu belirtirken de, “Avrupa Birliği’ne aday bir ülkenin yaşam kalitesini yükseltmesi gerek. Bugün insanlar çöpten ekmek topluyor, milyonlarca insan işsiz. Avrupa’da çöpten ekmek toplayan veya sokakta yaşayan insan yok. İşsizlik yine bu kadar değil. Eğitim, sağlık gibi alanlarda sorun yaşanmıyor. Onun için sağla, eğitime, yaşam kalitesini, üretime, istihdama en önemlisi de insana değer verilmeli. Her konuda bürokratik işlemler azaltılmalı. Bunlar yapılmazsa kayıt dışılarla, ek vergilerle, aflarla günübirlik politikalarla sorunlara kalıcı çözüm getirilemez” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *