ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanayicide dış pazar kazancı yüzde 30!

Sanayicide dış pazar kazancı yüzde 30!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.09
Gaziantep sanayicisi için en büyük sorun olan dış pazarda talep yetersizliği yüzde 3,7’den yüzde 18,5 düştü…
Sanayicilerin yüzde 60,2’si üretimde, yüzde 55,7’si de yurt içi satışlarda artış bekleniyor. Gaziantep’te her sektörde başarılı bir üretime karşın, iç ve dış pazarda talep yetersizliği, malu imkânsızlıklar, ithal ve yerli mallarda hammadde yetersizliği sıkıntısı yaşanırken işçilerle ilgili meselelerde ayrı bir sorunu oluşturuyor. Buna rağmen üretim ve Pazar konusunda umudunu kaybetmeden sanayiciler arasında yapılan araştırmada, iç pazarda talep yetersizliği yeniden gündeme gelirken, sanayicilerin yüzde 39’u üretiminde azalma olduğunu, ancak yüzde 60’ı da yılsonuna kadar artış beklediğini bildirdi.
Gaziantep sanayicisinin, özellikle tekstil sektörünün en büyük sorunu hammadde fiyatlarının sürekli yükselmesi. Plastik, tekstil ve kimya sanayi için gerekli hammadde fiyatının artması, üretimin düşmesinde büyük etken olurken, üretilen malın kalitesine de etki ediyor. Devlet istatistik Enstitüsü’nün “Sanayi Eğilim” araştırmasına göre, dış pazarda daha önce yüzde 23,7 olan talep yetersizliği, 5 puanlık azalma gösterdi. Geçen yılın başında yüzde 3,1 olan ve üretime etki eden işçilerle ilgili sorunlar yüzde 3,6’ya yükseldi.
Yine hammadde fiyatlarına bağlı olarak mali imkansızlıklar da sanayici için üçüncü sırada bir sorun oluşturuyor. 1992 yılı başında yüzde 5,3 olan yılın üç ayında yüzde 5,6’ya yükseldi. Sanayi eğilim araştırmasına göre işyerlerinin yüzde 60,2’si üretimde artış, yüzde 18,2’si azalış, yine 55,7’si yurtiçi satışlarda yüzde 55,7’si artış yüzde 22,3 de azalış bekliyor. Hammadde fiyatları konusunda sanayici oldukça karamsar görünürken, yüzde 71,4’ü hammadde fiyatlarının artacağı, yüzde 0,4’ü de azalacağı görüşünü belirtti.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *