ANASAYFA arrow right Ekonomi

150 firmanın katıldığı fuarda ticari bağlantılar yapılacak

150 firmanın katıldığı fuarda ticari bağlantılar yapılacak
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
GAPSHOES Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı 13. kez kapılarını açtı
Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen, Sanayi Odası, Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve KOSGEB'in desteklediği fuarda, 150'nin üzerinde firma ve marka, kış sezonu için hazırlanan koleksiyonlarını sergiliyor.

Kadın, erkek ve çocuğa yönelik ayakkabı, terlik ve spor ürünlerinin en yeni modellerinin profesyonel ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu fuarın açılışında konuşan Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya, fuara destek veren kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.
Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur da konuşmasında, yaklaşık 20-25 yıldır Çin krizinin yanı sıra, 10 yıldır da Türkiye'de yaşanan ekonomik krizi yaşadıklarını hatırlatarak, "Çin'den ayakkabı geliyor diye ağlayıp sızlamanın faydası yok. Ne yapabiliriz düşüncesiyle arkadaşlarımıza telkinde bulunduk, bunda da başarılı olduk. Sektör olarak şimdiye kadar hiçbir destekten ve düşük faizli krediden faydalanamadık. İstemedik. Hep bizim önümüzü açın demiştik. Artık bir şeyler de istiyoruz. Hem Çin pazarıyla mücadele ettik hem krizle mücadele ettik. Bu 10 yıl önceki kriz patlak verdiğinde bizim burada 3-4 ayakkabı fabrikamız vardı. Bu kadar krize rağmen bugün Gaziantep'te 20'nin üzerinde ayakkabı fabrikası oldu. Hiç bir devlet desteği almadan bu hale geldik" dedi.
Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise, Gaziantep'in fuarlar merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade ederek, şunları söyledi: "Biz teşvikle ilgili Türkiye'de hep ayağı yere basan, en akıllı en çözümlü talebi ortaya koyan bir iliz. Geçmiş teşvik politikaları Gaziantep'i dışında bıraktı. Ama yeri göğü ayağa kaldırdık. Türkiye'de hiç kimse dillendirmiyor ama Türkiye'nin cari açığını besleyen hangi kalemlerde para veriyorsak o sektörlerle ilgili bir teşvik istiyoruz ve pilot ilin Gaziantep olmasını istiyoruz. Ama biz Doğu ve Güneydoğu'daki gibi devlet bana para versin başka bir şey yapmayayım demiyoruz, sığ istekle karşılarına çıkmıyoruz. Biz ortaya koyarız. Gelişigüzel söz söylemeyiz. İbrahim Buğur'un dediği gibi istememezlik etmiyoruz. İsteme değil, vallahi gırtlağını sıkmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da el birliğiyle bu şehir için ayağı yere basan akıllı taleplerde bulunacağız. Ayakkabı sektörüyle ilgili envanterle ilgili çalışmamız sürüyor. Yine bu sektör başta olmak üzere özellikle KOBİ'lerin finansmana daha kolay ulaşmaları için ciddi çabalarımız var."
Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, ayakkabıcılık sektörünün bu fuarların başlangıcıyla geldiği noktayı çok iyi gözlemlediklerini belirterek, şöyle devam etti: "Gaziantep her zaman projelerde ayağını yere basan, olaylara sahip çıkan bir il olmuştur. Altı doldurulmayan teklif götürmeyi bugüne kadar yapmadık, bundan sonra da yapmayız. Gaziantep için gerekli olan ve sanayinin önünü açmak için gerekli çabayı gösteririz. Türkiye'de hiç bir şehir yok ki cari açığı kapatmak için çalışma göstermesin. Ama bir Gaziantep var ki, cari açığı kapatmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Sektörümüzün bir çoğu ithalatını gümrükte hiç bir işleme tabi tutulmadan yapıyor. Biz daha ekonomik şartlarda ürettiğimizi ispatlamamıza rağmen dış ülkelerden verilen şişirilmiş fiyatlarla Türkiye'ye getirilen ürünlerin artık durdurulması gerekiyor. Pakistan, Hindistan ve Çin'de ihracata anormal derecede destekler veriliyor. Bunu kimse dile getirmiyor. Biz yerli sanayicimizi ayakta tutmak zorundayız. Cari açığı ancak üretimle çözebiliriz. Dış kaynaklarla gelecek sıcak parayla, cari açığı kapatma şansımız yok. Ülke olarak son 8 yılda yapılan işler ortada. Nereden nereye gelindi. Yeni hükümetten beklentimiz, sanayicinin önü açılarak gerekli desteğin sektörel bazda verilerek çözümlenmesidir. Türkiye'de doğru işler yapılırsa başarısının nereye gittiği görülüyor."
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de, Gaziantep'in fark yaratan bir şehir olduğuna dikkat çekerek, şu görüşleri dile getirdi:
"Bütün rakamlarda, bütün kalemlerde Gaziantep'in fark yarattığını görüyoruz. Teşvikle ilgili sıkıntısını Gaziantep, fark yaratarak kapattı. Bu bir başarıdır. Bunu başarmış olmak da güzeldir. Bunu başaranları da Türkiye'nin iyi gözlemesi ve teşekkür etmesi gerekir. Gaziantep Türkiye'nin teşekkür edilmesi ve katkı konulması gereken bir ilidir. Teşvikle olan açığını Ar-Ge ile proje üreterek fark yaratarak kapattı. Ortak akılla güzel şeyler başarıldı, bundan sonra da devam edecek. Gaziantep KOSGEB desteklerinden çok az istifade ediyor. Bu fuara katılan sektör üyelerinin yüzde 60'ını yaklaşık KOSEB karşılıyor, fakat çoğu bu fuara katılmıyor. Önümüzde markalaşma sorunu var. Bu fuar İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci sektör fuarı haline gelmiştir. KOSGEB'te niye 21. sıradayız. Bunu hemen masaya yatırıp KOSGEB'i Gaziantep'e davet ederek kentin ilk 5 içinde yer almasını sağlamalıyız. KOSGEB'in fuarlar için kaynakları çok fazla ama bizim bu kadar az faydalanmamızın nedenlerini masaya yatırmalıyız. GAB Bölgesi içinde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep cazibe bölgesinde. Gaziantep, bu projelerden hak ettiği kısmı bugüne kadar alamadı. Şimdi proje zamanı. Bölgede cazibe bölgesi olan Gaziantep için proje üretiyoruz ve en büyük kaynağı milletvekili arkadaşlarımızla diliyoruz. Kısa sürede devreye girerek bunun çalışmasını yapmaya başlayacağız.”
Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ise, Gaziantep'in kendi öz kaynaklarıyla ulaştığı noktanın gurur verici olduğunu ifade etti. Kamçı, "Bu fuarın da Gaziantep ekonomisine katkı sağlamasını diliyorum. Fuarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Fuarın açılışına Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer ve Mehmet Erdoğan ile GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GTO Başkanı Mehmet Aslan, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, CHP Gaziantep İl Başkanı Ali Peri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz ile protokol üyeleri ve davetliler katıldı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelesi kesilerek stantlar gezildi.
150 firmanın katıldığı ve 26 Haziran'a kadar açık kalacak fuarda; erkek ve kadın ayakkabıları ile saraciye ve teknoloji ürünleri tanıtılırken, ticari bağlantılar da kurulması hedefleniyor.








Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *