ANASAYFA arrow right Ekonomi

50 milyon dolar ticaret hacmimiz var

50 milyon dolar ticaret hacmimiz var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.34
Azerbaycan ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirmek amacıyla “Azerbaycan Tanıtım ve İşbirliği” toplantısı düzenlendi.
“Azerbaycan Tanıtım ve İşbirliği” toplantısı düzenlendi
Ticaret Odası tarafından DEİK/Türk-Azerbaycan İş Konseyi ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde Azerbaycan ve Gaziantep arasındaki işbirliğini geliştirmek, Gaziantepli firmaları Azerbaycan ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirmek amacıyla “Azerbaycan Tanıtım ve İşbirliği” toplantısı düzenlendi.
GTO Üyesi firmaların yoğun ilgi gösterdiği ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov ile Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül’ün konuşmacı olarak katıldığı tanıtım toplantısının açılışında konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Azerbaycanlı işadamlarının Gaziantep’in imkanlarından ve işadamlarının tecrübelerinden faydalanabileceğini söyledi. Azerbaycan’ı Türkiye’den ayrı tutmadıklarını ve Azerbaycan’ın hem kardeş, hem de soydaş ülke olduğunu ifade eden Başkan Aslan, “Tek millet iki devlet söylemini yürekten benimsiyoruz. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri geçen süreç içerisinde giderek yukarıya doğru ivme kazanıyor. Tabi istediğimiz rakamlara ulaşabilmiş değiliz. Geçen yıl itibari ile 3,5 milyar dolar bir ticaret hacmimiz var. Bunun çok daha yukarılara doğru çıkacağına inanıyoruz ve de çıkması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Konuşmasında, iki ülke arasında bugüne kadar imzalanan anlaşmaların ticaret hacminin artmasında önemli bir etken olduğuna ve iki ülke arasında daha birçok alanda antlaşma yapılması gerektiğine vurgu yapan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gaziantep-Azerbaycan ilişkileri de gelişiyor, geçtiğimiz yıl itibariyle yaklaşık 50 milyon dolar ticaret hacmimiz var ama Gaziantep gibi sanayisi, ticareti gelişmiş bir ilin Azerbaycan ile ticaret hacmini de yeterli görmüyoruz. Dolayısıyla büyükelçimizin ve iş konseyi başkanımızın ziyaretleri aynı zamanda ilişkilerin daha da yukarılara taşınmasıyla ilgili bir fırsat diye düşünüyorum. Biz Gaziantep Ticaret Odası olarak kardeş Azerbaycan ülkesiyle ilişkilerimizin gelişmesi doğrultusunda elimizden gelen her türlü şeyi yapmaya hazırız. Gaziantep Ortadoğu pazarı ve Afrika pazarları noktasında çok geniş bir imkana sahip. Dolayısıyla Gaziantep’in imkanlarının özellikle Azerbaycanlı iş adamlarının kullanması gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda gerçekleştirilecek karşılıklı ziyaretlerle ortak yatırım ve işbirliğini hızlandırabiliriz.”
Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov ise, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin her geçen gün daha da iyiye gittiğini söyledi. Azerbaycan’ın da Türkiye gibi ihracat hacmini genişlettiğini dile getiren Bağırov, Azerbaycan ekonomisinin gelişmesinde Türk işadamlarının önemli katkılar sağladığını ifade etti. “Azerbaycan-Türkiye bir millet iki devlettir” diyen Büyükelçi Bağırov, şöyle konuştu: ”Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler günden güne ileriye gidiyor, gelişiyor. Bizdeki rakamlar tabi ki Türkiye’ye oranla eksiktir. Bizim esas maksadımız ileriki devirde Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerimizi daha da zenginleştirmek, yüksek rakamlara çıkarmaktır. Geçen yıl ihracat hacmimiz 2,5 milyardan 3,5 milyara ulaşmıştır. Şuanda Azerbaycan’da Gaziantep’ten 20’ye yakın şirketler ticaret ilişkileri kurmuşlardır. Bunu daha ileriye götürmemizde yarar var. Azerbaycan-Türkiye bir millet iki devlettir. Biz geçen yıl bağımsızlığımızın 20. yılını kutladık. Bu 20 yıl içerisinde Azerbaycan’ın ekonomik alandaki gelişmesinde Türkiye’deki işadamlarının önemli katkıları var. İnşallah önümüzdeki yıllarda işbirliğini daha da arttıracağız. Azerbaycan’da ekonomik istikrar var. Türkiye’deki kardeş işadamlarımızın faaliyet göstermesi için her türlü potansiyel var.”
Azerbaycan’ın Türkiye’nin sanayi tecrübesine ihtiyaç duyduğunu belirten Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül de, ekonomik ilişkilerde henüz arzu edilen noktaya ulaşamadıklarını konuşmasına kaydederken, şunları söyledi: ”Azerbaycan ile Türkiye arasında ticari alandaki ilişkilerin daha ileriye gitmesi için faaliyet gösteriyoruz. Her iki ülkede ilişkilerin daha da ilerlemesi için aktif olarak hükümetler bazında ciddi destek veriyorlar. Azerbaycan ile Türkiye çok yakın. Ama bakıldığı zaman arzu etiğimiz noktada değiliz hala. Bunu da bir türlü yakalayamıyoruz. Bunda iki tane handikap var. Bir tanesi, millet iki devlet diyoruz ama iki tarafta gerekliliklerini yerine getirmiyor. Gaziantep son 20 yılda yakaladığı akıl almaz sinerjiyi Azerbaycan’la paylaşması lazım. Türkiye’nin Gaziantep’in müthiş küçük sanayi tecrübesinin Azerbaycan ile paylaşması lazım.”

resim
Toplantı sonunda Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Azerbaycan heyetine çeşitli hediyeler verdi.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *