ANASAYFA arrow right Ekonomi

Başçı'dan dış denge uyarısı

Başçı'dan dış denge uyarısı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.00
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.00
birkaç yıl çok hızlı büyürse takip eden yıllarda finansal kriz çıkma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.
Merkez Bankası Başkanı Başçı, bir ülkede krediler arka arkaya birkaç yıl çok hızlı büyürse takip eden yıllarda finansal kriz çıkma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.
Turgut Özal Üniversitesince düzenlenen INTOCBEPS Kongresinin açılışında konuşan Merkez Bankası Başkanı ErdemBaşçı, finansal krizleri önceleyen en dayanıklı göstergenin aşırı hızlı kredi büyümesi olduğunu belirtti.
Bir ülkede krediler arka arkaya birkaç yıl çok hızlı büyürse takip eden yıllarda finansal kriz çıkma olasılığının çok yüksek olduğunu ifade eden Başçı, bunun iktisat tarihinden çıkarılacak bir sonuç olduğunu söyledi.
Başçı, bir ülkede kısa dönem zarfında borç stokunda görülen artışın, aynı dönemde ekonomik kriz olma ihtimalini yükselttiğini vurguladı. Başçı, Türkiye'de finansal sektörün gelişeceğini, finansal araçların dünya standartlarına ulaşacağını dile getirerek, bu süreçte adım adım, sürdürülebilir şekilde gidilmesi gerektiğine işaret etti. Erdem Başçı, şunları kaydetti:
"Aşırı ve hızla borçlanmanın birebir yansıması dış açık. Türkiye'de mevduat artışı belli. Yüzde 10-15 civarında mevduat artışı vardır. Tasarrufların artış hızı bellidir. Bunun ötesinde borçlanırsanız yurt dışından borçlanmak zorundasınız. Demek ki dış açık vereceksiniz. İthalatınız ihracatınızdan fazla olur.
Demek ki dış denge için tedbir alacaksanız, aşırı hızlı kredi büyümesini bir miktar makul seviyelere indirmek için tedbir almak gerekir. Bunu da Finansal İstikrar Komitesi koordinasyonunda kurumlarımız yapıyorlar. Dış denge konusunda TCMB tedbirleri tek başına yeterli değildir. Zaten tek başına TCMB'ye verilmiş bir görev de değildir, kısmi görev verilmiş."AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *