ANASAYFA arrow right Ekonomi

"Bu yükseliş son fırsat olabilir"

"Bu yükseliş son fırsat olabilir"
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.57
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Dolar/TL aldı başını gidiyor. Piyasa uzmanları ise yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyarıyor.
Dolar/TL aldı başını gidiyor. Piyasa uzmanları ise yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyarıyor.

Özge GÜNEŞ- Piyasalar Avrupa ve ABD’nin yörüngesinden kurtulamazken içeride kur tarafında yaşanan sert hareketlilik haftanın ilk işlem gününde dikkat çekti. 27 ayın zirvesine 1.66’nın üzerine çıkarak yükselen dolar /TL kuru için piyasa uzmanları bu yükselişin son fırsat olduğunun altını çiziyorlar.
 

TESTİ BİTTİ STRESİ KALDI
Avrupa geçtiğimiz hafta 90 bankasına tabi tuttuğu testin sonuçlarını açıkladı. 5 İspanya, 2 Yunanistan 1 de Avusturya bankasının testten geçemediği belli oldu ama karmaşa hala devam ediyor. Teste giren 24 bankanın arttırıp arttıramayacağı takip edilirken sınıfta kalan 8 bankanın 2,5 milyar euroluk hasarı da endişeleri arttırıyor.

Stresin artmasında bir başka önemli çıkış ise ECB (Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Jean Claude Trichet’den geldi. Trichet Avrupa borç krizi başından beri takındığı tavrı yine korudu ve temerrüde düşen bir ülkenin tahvillerini kabul etmeyeceklerini yineledi. Birliğin en büyük gücü Almanya ile ECB arasında çekişme daha da su yüzüne çıkmış oldu.

Düğümün bu hafta Perşembe çözülmesi bekleniyor. Ama hatırlamakta fayda var geçtiğimiz hafta Cuma günü içinde beklentiler aynı yöndeydi. Toplanan Euro Bölgesi maliye bakanlarından gelecek açıklamalara kilitlenen piyasalar geçtiğimiz hafta umduğunu bulamayınca umutlar bu haftaya kaldı.

Belirsizliğin dünya üzerindeki etkisi bir yana Türkiye tarafında yarattığı etki daha dikkat çekici. Haftanın ilk işlem gününde TL erimeye devam etti. RBS ekonomisti Tim Ash’in Türkiye için yaptığı değerlendirmede, liranın artan cari işlemler açığı ve zayıf finansal taban nedeniyle savunmasız kalacağının altını çizdi.

YATIRIMCI İMKB’YE GELSİN
Gazeteport’un sorularını yanıtlayan Ata Yatırım Başekonomist Nuran Toğuç Cuma günü sonuçlanan stres testlerinin, Yunanistan’ın temerrüde düşmesi ihtimalini sürece katılmaması nedeniyle, olumlu değerlendirilmediğini kaydetti.

Yaşanan süreçte ABD ekonomisinin toparlanamadığını gözlenmesi ve 2 trilyon doların üzerinde akıtılan paranın istihdam konusunda etkisiz kalmasının ve pariteye bağlı yükselen doların yıldızının uzun süre parlamayacağının göstergesi.

Toğuç yaptığı değerlendirmede, borçlarını çeviremeyen ABD’nin 2 Ağustos’ta ihaleyi çeviremez ise mecburen parasal genişlemeye gideceğini kaydetti. Toğuç ABD’nin ihaleden başarılı çıkarmazsa emekli maaşlarını ödeyemeyeceğini temerrüt riski bulunan bir ülkenin parasının uzun vadeli tercih edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

1990’lı yıllarda Türkiye’nin uyguladığı yolu şimdi ABD ve Avrupa yapmaya çalışıyor diyen Toğuç, para basılması sonrasında doların daha da değer kaybedeceğini hatırlattı. PIMCO gibi değeri 250 milyar doları bulan büyük fonların ABD kâğıtlarından çıktığını kaydeden Toğuç birlikte en büyük dolar rezervine sahip olan Çin’in rezervlerini altına çevirdiğini.


Döviz tevdiat hesaplarına bakıldığında 100 milyar doları aşan hesap olduğunu buna paralel dolarda en üst limitin 1.70 olabileceğini kaydeden Toğuç dolar tarafında beklentinin 1.67 dolar olduğunu kaydetti. Parite etkisi ile yaşanan bu yükselişlerin ömrünün uzun olmayacağını kaydeden Toğuç yatırımcıyı bu yükselişin satış için son fırsat olabileceği konusunda uyardı.
Türk yatırımcının geçmiş tecrübelerinden kopamadığını bu nedenle dolardan ayrılamadıklarını belirten Toğuç yerli yatırımcının İMKB’yi tercih etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Haftanın ilk işlem günününde, gün sonu rakamlarına bakıldığında ise dolar TL 1.6618 euro TL 2.3335 euro dolar ise 1.4045 seviyelerinde seyrediyordu.


ALTIN, YILSONUNDA 1.700 DOLAR/ONS SEVİYESİNE ULAŞABİLİR 
Dolar ve eurodan kaçan yatırımcının bir sürerdir rahat nefes almak için kaçtığı altın için de beklentiler yükseliyor. Philih Futures yatırım analisti Ong Yi Long'a göre uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı yıl sonuna kadar büyük olasılıkla 1.650 Dolar/ons seviyesine ulaşacak ve 1.700 Dolar/ons seviyesinin görülmesi de olası.
Ong Yi Long yaptığı değerlendirmede, "Avrupa'da devam eden ülke borcu krizi ve ABD'de daha fazla parasal teşvikin gündeme gelmesi olasılığı altın fiyatı için pozitif bir ortam yaratıyor" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *