ANASAYFA arrow right Ekonomi

Cari açık beklentiyi aştı, OVP ilk aydan şaştı

Cari açık beklentiyi aştı, OVP ilk aydan şaştı
YAYINLAMA: 11 Eylül 2023 / 18.52
GÜNCELLEME: 11 Eylül 2023 / 18.53
Türkiye ekonomisi temmuzda 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi. Piyasa beklentisi 4,45 milyar dolardı. İlk yedi aydaki açık 42,3 milyar dolara ulaştı. Böylelikle, yıl sonu için 42,5 milyar dolar açık tahmini yapılan OVP ilk aydan şaştı.

Merkez Bankası, temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre Türkiye ekonomisi haziran ayındaki molanın ardından yeniden açık verdi.

Haziran ayında 0,65 milyar dolar fazla veren cari işlemler hesabı temmuzda 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi. Piyasa beklentisi 4,45 milyar dolar açık verileceği yönünde oluşmuştu.

Cari açık ocak-temmuz döneminde ise 42,3 milyara dolarA ulaştı. Böylece, henüz geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu için hedeflenen 42,5 milyar dolar cari açığa ilk 7 ayda ulaşılmış oldu. OVP'deki hedefin tutturulabilmesi için 5 ayda sıfır cari açık verilmesi gerekiyor ki, bu da imkansız olarak görülüyor.

Öte yandan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, 717 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 10 milyar 477 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası verilerine göre, temmuzda doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 392 milyon dolar oldu. Portföy yatırımları aynı döneminde 1,2 milyar dolar tutarında net giriş kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak genel hükümet, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 35 milyon dolar, 483 milyon dolar ve 181 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *