ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çıkmaz, ihracat rakamlarn açkladı

Çıkmaz, ihracat rakamlarn açkladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.47
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2011 ylnda 7 milyar 877 milyon dolarlk ihracat gerçekleştirildi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2011 ylnda 7 milyar 877 milyon dolarlk ihracat gerçekleştirildi. GAİB Koordinatör Başkan Abdulkadir Çkmaz,basn toplantsnda, Ocak - Aralk 2011 dönemi ihracat rakamlarn açklad. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2011 ylnda, geçen yla oranla yüzde 32,9'luk artşla toplam 7 milyar 877 milyon dolarlk ihracat kayda alndğn belirten Çkmaz, "2011 ylnn Aralk aynda ise geçen yln ayn ayna göre yüzde 9,1'lik artşla 750,3 milyon dolarlk ihracat yapld" dedi.

"Sektörel olarak ihracatmzn yüzde 65,5'ni sanayi ürünleri, yüzde 33,7'sini tarmsal ürünler ve yüzde 0,8'sini madencilik ürünleri oluşturmaktadr. Geçen yla oranla en yüksek artş yüzde 60,6 ile tarmsal ürünlerde meydana gelmiş, sanayi ürünleri ihracatnda yüzde 27,1 ve madencilik ürünlerinde de yüzde 16,1 artş olmuştur" diyen Çkmaz, şu bilgileri verdi:
"Makine hals, kimyevi maddeler ve mamulleri, çimento ve toprak ürünleri, konfeksiyon ürünleri, dokuma-örme ve dokunmamş kumaşlar, polipropilen-pamuk-akrilik iplikler, konfeksiyon ürünleri ve elyaf sanayi ürünleri içerisinde ihracatta ilk sralar almaktadr. Tarmsal ürünlerde ise bitkisel sv yağlar, buğday unu, bisküvi-pasta, kuru kays, makarna, kakaolu mamuller, margarin, mercimek ve irmik önde gelen ihraç ürünleridir. Bölgemiz 2011 yl ihracatnn ülke gruplarna göre dağlmnda ilk sralar Ortadoğu ülkeleri (yüzde 60,1), Avrupa Birliği ülkeleri (yüzde 18,7) pay ile bulunmakta, üçüncü srada ise yüzde 6,3 pay ile Afrika ülkeleri gelmektedir. Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatmzda geçen yln ayn dönemine oranla yüzde 38,8, AB ülkelerine yüzde 33,9 ve Afrika ülkelerine yüzde 49,9'luk artşlar olmuştur. Ülke gruplar içerisinde en yüksek artş oran Afrika ülkelerine yönelik ihracatmzda kaydedilmiştir."
178 ülkeye ihracat
Çkmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatçlar olarak toplam 178 ülkeye ihracat yapma başars gösterdiklerine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"Ülkelere yönelik ihracatta ilk srada yüzde 48,2 pay ile Irak bulunmaktadr. Diğerleri ile srasyla İtalya, Suudi Arabistan, Almanya, Suriye, ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, İran ve Polonya'dr. Diğer taraftan ihracat pazarlarmz gün geçtikçe çeşitlenmektedir. Vietnam (güney), Dubai, Melilla, Ruanda, Çad, Hollanda Antilleri, Bahamalar, Bolivya, Malavi, Maldiv Adalar ve Fiji gibi ülkeler 2010 ylnda ihracat olmayan ve 2011 ylnda ihracat pazarlarna yeni katlan ülkeler olmuştur."
Baz ülkelerde yaşanan iç sorunlarn bölge ihracatn fazla etkilemediğini savunan Çkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2011 ylnda özellikle bölgemiz ihracatnn önde gelen pazarlar olan Ortadoğu ile Afrika'da bulunan baz ülkelerde yaşanan ve halen yaşanmakta olan siyasi gelişmeler, Suriye haricinde olmak üzere ihracatmz üzerinde çok büyük bir bask oluşturmamştr. Bu ülkelere olan ihracatmzda; Cezayir yüzde 137,6, Fas'a yüzde 64, 2, Libya'ya yüzde 51,3, Tunus'a yüzde 24,7, Ürdün'e 17,1 ve Yemen'e yüzde 13,4 artş meydana gelmiştir. Bahreyn'e olan ihracatmz geçen ylki seviyelerini korumuştur. Msr'a ihracatmzda yüzde 9,5'lik, Suriye'ye olan ihracatmzda da yüzde 15'lik düşüş meydana gelmiştir. Ancak, Suriye'de devam eden olaylar ihracatçlarmz tedirgin etmektedir. Bununla birlikte, bu ülkede yaşan sorunlarn çözülmesi ve ülkenin istikrar kazanmas halinde, mevcut ticaretimizin katlanarak daha da üst seviyelere ulaşacağn düşünmekteyiz. İhracatçlarmza bu hususta, gelecek için şimdiden hazrlk içerisinde olmalarn, alclar ile olan iletişimlerini sürdürmelerini tavsiye etmekteyiz."
Çkmaz, 2011 yl içerisinde GAİB olarak oldukça yoğun bir faaliyet program gerçekleştirdiklerini ifade ederek, dahilde işleme rejimi tebliği kapsamnda, taahhüt hesabnn kapatmalarnda, 2011 ylnda bin 182 adet başvuru yapldğ ve bu belgelerden bin 135 adedinin kapatma işleminin tamamlandğn söyledi. Ylda yaklaşk olarak 40 - 50 arasnda yeni üyenin dahilde işleme izin belgesi almak için başvuruda bulunduğunu dile getiren Çkmaz, toplam 464 başvuru karşlğnda toplam 16 milyon 423 bin 553 TL'lik devlet yardm aldklarn anlatt.
"Bölgemizin ve Ortadoğu'nun sanayi ve ticaret merkezi olan Gaziantep, Türkiye ihracatnda ilk sralardaki yerini korumaktadr" diyen Çkmaz, Gaziantep ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "İhracatç Birlikleri verilerine göre, Gaziantep ilimiz 2011 ylnda Türkiye ihracatnda en çok ihracatn yapldğ iller arasnda 6. srada bulunmaktadr. Gaziantep merkez ofisimizce 2011 ylnda kayda alnan ihracat 2010 ylna oranla yüzde 40,2'lik artş göstermiştir. Toplam ihracat 6 milyar 18 milyon dolara yükselmiştir.
İlimizden ihracat yaplan ülkeler içerisinde ilk sralarda ise Irak, Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İngiltere, İran, İtalya, Suriye, Rusya Federasyonu ve Belçika bulunmaktadr. Gaziantep ihracatnn sektörlere dağlmnda ise ilk sralar hububat bakliyat, hal, tekstil, kimya, demir, demir dş metaller, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon, makine, kuru meyveler ve deri sektörleri almaktadr."İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *