ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Gaziantep’in 73 milyon dolarlık ihracatını hemen yükseltmeliyiz”

“Gaziantep’in 73 milyon dolarlık ihracatını hemen yükseltmeliyiz”
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone: “Gaziantep çok canlı, çok özel ve çok hareketli bir şehir olmuş, çok etkilendim. Kent, çok büyümüş, zenginleşmiş ve çok güzelleşmiş. Mardin’i, Midyat’ı, Şanlıurfa’yı gördüm, gezdim. Bu bölge turizm açısından dev bir potansiyele sahip. Nitekim Hampton by Hilton Otel ile Hilton Otel’in Gaziantep’e gelmesi sebepsiz değil. Amerikan vatandaşlarının da bu bölgeye gelmesini teşvik etmeliyiz. Ülkelerimizin arasındaki bağı derinleştirmek istiyoruz. Aynı zamanda daha fazla ticaret ve yatırımı da teşvik etmek istiyoruz” dedi ve ekledi:

27 Haziran Pazartesi günü uçakla Şanlıurfa’ya gelen ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, önceki gün Midyat’da Süryani Kilisesi’ni, sonra da gittiği Mardin’i gezdi. Geceyi Şanlıurfa’da geçiren büyükelçi dün sabah Gaziantep’e gelirken yolda Koç’un Amerikalı ortağı ile ürettiği salça fabrikasında incelemelerde bulundu.

Öğle yemeğini GSO Başkanı Adil Konukoğlu’nun davetlisi olarak Burç ormanlarındaki lokanta da GSO Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte ekonomi konuşarak, yedi. Büyükelçi, eşi Dr. Marie Ricciardone’nin daha önce Gaziantep’e geldiğinde ziyaret ettiği ve baklavasını çok beğendiği Ömer Güllüoğlu’nun tesislerini ziyaret etti. Burada baklava yiyen Büyükelçi ve eşi Ömer Güllüoğlu’na iltifatlar yağdırdı.

Amerikalı doktorların mezarını ziyaret etti
Vali Süleyman Kamçı’yı ziyaretinde sonra geldiği SEV Amerikan Hastanesi’nde zahder içti, hastanenin kuruluşu ile ilgili verilen brifingi ilgi ile dinledi. Hastane bahçesinde bulunan Amerikalı misyonerlere ait mezarlığı da ziyaret ederek, hayatını kaybeden Amirikalı doktorlara ait mezar taşlarında yazılanları okudu. Daha sonra hastaneyi gezen büyükelçi, acil kapısının önünde arzusu üzerine doktor ve personelle birlikte “Tüm günahları affeden ve hastalıklara şifa veren Allah’tır” yazısı önünde resim çektirdi.

Hastaneye üçüncü gelişi
Hastaneyi daha önce 1981 ve 1996 yıllarında iki kez ziyaret ettiğini söyleyen büyükelçi, bu kez çok bakımlı ve güzel buluduğunu söyledi ve yapılan çalışmaların takdire değer olduğunu ifade etti. Büyükelçi dün akşam yoğun programını akşam yemeğine davet ettiği kadın liderler ve kadın örgütleri ile geçirdi.

Ortadoğu’da demokrasi
kalkınma ve istikrar istiyoruz

Francis Ricciardone, Ortadoğu'da ve Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin soruyu ise '''Biz Türkiye ile beraberiz. Bütün Ortadoğu'da aynı şeyi istiyoruz. Demokrasi, kalkınma, istikrar istiyoruz. Hepimiz beraber hem NATO müttefikleri olarak hem dostlar olarak aynı değerleri paylaşıyoruz. Onun için en yakın işbirliğimiz bulunuyor'' diye yanıtladı.

Demokrasiniz içinde çözüm bulacaksınız
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ''TBMM'deki yemin törenine bazı milletvekillerinin katılmamasına'' ilişkin soru üzerine, bu konuda yorum yapmamayı tercih ettiğini, bunun iç politika meselesi olduğunu söyledi. Türk demokrasisine yüzde yüz inandığını, iyimser olduğunu belirten Ricciardone, ''Demokrasiniz çerçevesinde mutlaka çözüm bulacaksınızdır'' dedi.

Ricciardone, bir gazetecinin ''Suriye'deki ayaklanmalara karşı Beşşar Esad'ın tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Esad'ın reformlarla ilgili son açıklaması çok tatmin edici bulunmadı'' yönündeki sözlerine, ''Yine de Türkiye ile beraberiz, aynı şeyi istiyoruz. Israr ediyoruz en ciddi, en yakın zamanda yapılması lazım'' karşılığını verdi.

Ricardione eşi ile birlikte Valisi Süleyman Kamçı'yı ziyaret etti. Büyükelçi, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Kamçı, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, ABD'nin yeni Büyükelçisi Ricciardone'nin Gaziantep'i büyükelçi olarak ilk kez geldiğini ifade etti. Büyükelçi'nin yıllar önce Gaziantep'i gördüğünü ve şu anda ilin çok değiştiğini söylediğini anlatan Kamçı, ''Amerika ile bizim diyaloğumuz, ilişkilerimiz en üst noktada. Sanıyorum aynı şekilde Sayın Büyükelçimiz ile Gaziantep arasındaki ilişkiler de en iyi seviyede devam edecektir'' diye konuştu.


Güzelbey ve Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret edecek
Büyükelçinin bugun saat 10.00’da Gaziantep büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey’i ziyaret ettikten sonra Gaziantep Üniversite’ne gidecek ve öğle yemeğini burada yiyecek. Öğleden sonra önce Merinos Halı Fabrikası’nı ziyaret edecek, sonra örgüsüz kumaş üreten, Yılankırkanlar’a ait General Tekstil fabrikasını ziyaret ettikten sonra Adana’ya dönecek.




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *