ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gaziantep’in günlük ayakkab üretim kapasitesinin 40 bin

Gaziantep’in günlük ayakkab üretim kapasitesinin 40 bin
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.47
Gaziantep ayakkab sektörü, 2010 ylnda yüzde 275 artşla 50 milyon dolarlk ihracata ulaşt.
2005 ylnda 14,8 milyon dolarlk ihracat hacmi yakalayan Gaziantep ayakkab sektörü, 2010 ylnda yüzde 275 artşla 50 milyon dolarlk ihracata ulaşt.

Ekonomi Bakanlğ tarafndan hayata geçirilen Avrupa Birliği (AB) finansman destekli ''KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'' kapsamnda, Gaziantep'te ihracatnda son yllarda büyük artş görülen ayakkab imalat sektöründe kümelenme çalşmas yaplacak.

Güneydoğu Anadolu İhracatç Birlikleri (GAİB) bünyesinde faaliyet gösteren Gaziantep Kümelenme Merkezi, yaptğ ekonomik ve sektörel incelemeler sonucunda, iş kümelenmesi kapsamnda ''ayakkab imalatn'' ilk hedef sektör olarak belirledi.
Gaziantep Kümelenme Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin, Ekonomi Bakanlğnn Türkiye'nin ihracatnn hedeflenen seviyelere ulaşabilmesi, ihracatmzdaki katma değerli ürünlerin orannn artrlmas, yeni pazarlarda büyüme sağlanabilmesi amacyla küresel değer zincirleri içerisinde hem işbirliği yapan hem de rekabet eden Türk firmalarnn gelişmesine büyük önem verdiğini söyledi.
Ekonomi Bakanlğ liderliğinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlğ ortaklğnda devam eden Avrupa Birliği destekli ''KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'' ile kalknmada öncelikli bölgelerimiz başta olmak üzere ülkemizdeki KOBİ'lerin uluslararas piyasalardaki rekabet gücünün geliştirilmesinin hedeflendiğini anlatan Gültekin, Çorum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon-da kurulan kümelenme bilgi merkezleri ile hedef sektörlere yön verileceğini ifade etti.
Serap Gültekin, ''KOBİ'lerin kümelenme yoluyla uluslararas piyasalarda etkin şekilde rekabet edebilmelerinin ve ihracat artrmann altyap desteğini hazrlayan proje, 5 ilde en az 400 KOBİ'ye fayda sağlamay ve proje sonuna kadar 12 iş kümesini oluşturulmasn hedefliyor. Projenin toplam bütçesi 5 milyon avro Avrupa Birliği tarafndan karşlanyor'' dedi.
Gaziantep'in ekonomik gelişimi ve sektörel büyümesini dikkate alarak yaptklar araştrmada, iş kümesi yaplacak ilk sektör olarak ayakkab imalat belirlediklerini bildiren Gültekin, şöyle devam etti:
''fiu anda Gaziantep'teki ayakkab ve terlik imalatçlar hem ülkedeki pek çok ulusal markaya mal üretiyorlar, hem de ihracat yapyorlar. Ayakkab sanayinde ihracat geliştirmek üzere işletmelerin birbiriyle işbirliği yaparak rekabet güçlerini, tasarmlarn, dş ticaretlerini artrmaya yönelik bir çalşma başlattk.''
Kentte ayakkab imalat sektörünün 1950'li yllara dayandğn, şu anda odann bin 500 üyesi bulunduğunu ve günlük ayakkab üretim kapasitesinin 40 bin civarnda olduğunu belirten Gültekin, şunlar kaydetti: ''İhracat kapasitesi 2000'li yllarn başna kadar yavaş şekilde ilerlemiş olsa da 2005 ylndan bu yana ihracatta büyük bir patlama yaşanyor. Son 5 ylda ihracatnda büyük artş görüldü. 2005 ylnda 14,8 milyon dolarlk ihracat hacmi yakalayan Gaziantep ayakkab sektörü, 2010 ylnda yüzde 275 artşla 50 milyon dolarlk ihracata ulaşt. 2011 ylnda 55 milyon dolar geçmesi bekleniyor. Bu hzl artşla beraber, Gaziantep'teki ayakkab imalat sektörünün ülke çapndaki seviyesi 2005 ylnda yüzde 6,7 iken 2010 ylnda yüzde 12,5 seviyesine çkt. Proje kapsamnda firmalarn rekabet güçleri ve ihracat performanslar daha da artrlacak. Önümüzdeki bir yl içinde sektörün ihracatnda en az yüzde 20 artş hedefliyoruz.''
Kümelenme projesinin Ağustos 2013 tarihine kadar süreceğini açklayan Gültekin, proje kapsamnda AB destekli olarak eğitimler, danşmanlk hizmetleri, uluslararas fuarlarda ortak stantlar, yurtdş pazarlama faaliyetleri, tedarik aksiyon planlar gibi çalşmalarla firmalarn rekabet güçlerini ve ihracat performanslarn artracaklarn sözlerine ekledi.AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *