ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gelir gider dengesi için yapısal reformlar gerekiyor

Gelir gider dengesi için yapısal reformlar gerekiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.58
“Anadolu'da ismini duymadığınız Kayseri'den, Denizli'den, Gaziantep'ten firmalar son derece içeride de dışarıda da başar
Babacan övdü “Anadolu'da ismini duymadığınız Kayseri'den, Denizli'den, Gaziantep'ten firmalar son derece içeride de dışarıda da başarılı”
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya ekonomisinin kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, "Ülkelerde ciddi bütçe tedbirleri, gelir gider dengelerinin kurulması, yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerekiyor" dedi.
Arap Bankalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği ve Dünya Arap Bankacılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen "Arap-Türk Bankacılık ve Finans Forumu" başladı. Grand Hyatt Otel'de düzenlenen ve 29 Şubat-1 Mart tarihlerini kapsayan forumun açılışına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Arap Bankalar Birliği Genel Sekreteri Wissam H. Fattouh, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin katıldı.
, Forumun açılışında konuşan Ali Babacan, dünya ekonomisinin kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, "Krizin derinleşmesini önlemek, bazı ülkelerde finans kurumlarında çöküşü önleme adına Merkez Bankaları büyük çaba gösteriyor. Merkez Bankalarının çabaları, elindeki matbaalarla, para basma makineleri ile sınırlı. Avrupa ve ABD'de bu yapılıyor. Bunun verdiği geçici rahatlık söz konusu. Bunun mutlaka altı çizilmeli, asıl kalıcı çözümler hükümetlerin atacağı adımlara bağlı. Bunun için ülkelerde ciddi
bütçe tedbirleri, gelir gider dengelerinin kurulması, yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Meksika'daki G-20 toplantılarında bu konuları dile getirdiğini anlatan Ali Babacan, "Gelişmiş ülkelerin adım atmaları gerekiyor. Merkez Bankalarına sırtını dayama, para bastırma soruna tam olarak deva olmayacaktır. Geciktikçe maliyetler artıyor" dedi.
2002-2007 döneminde Türkiye'de çok önemli reformlar gerçekleştirildiğini anlatan Babacan, kamu açığının milli gelire oranla düştüğünü, Türkiye'nin sağlam yapı ile kriz dönemine girdiğini ifade etti. Babacan, yeni bankacılık, Mortgage Yasası ile bankaların yapısını güçlendirdiklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de bankacılık adına devrim niteliğinde adımlar attıklarının altını çizerek, "Sermaye yeterlilik oranını yüzde 8'den 12'ye çıkardık. Denetim ve düzenleme çerçevesinde uluslararası standartlara getirdik. Bu standartlara göre daha sıkı daha talepkar olduk" dedi.
Bankacılığın ayakta kalmasının Tevfik Bilgin ve ekibinin titiz ve dikkatli çalışması ile olduğunu anlatan Babacan, şunları söyledi;
"Bankalarımız bağımsızdır, doğru ne ise gerekeni yaparlar. Hatır gönül işi olmaz. Bu aileler farklıdır, onlara farklı kurallar uygulayalım diye bir şey yok. Biz de BDDK'nın bu bağımsız ve dik duruşlarını hep destekleriz. Bağımsızlığı biz de destekleriz. Bağımsızlık siyasi iktidarın destekleri ile olur."
Ali Babacan, bankaların yapacağı yanlış müdahalelerin, o ülkenin finansal yapısını zayıflatacağını da ifade ederek, "Yasal çerçeveyi siyaset kurumu çizer. Ama o yasa çerçevesinde bankalara kurallar getirmek siyasiler tarafından olur. Bizim bu yönde uygulamalarımız Türk bankalarını olumlu ayrıştırmıştır" diye konuştu.
"Böyle bir krizden az hasarla çıkmak başarı görülürken, bizim bankalarımız güçlenerek çıktı" diyen Babacan, şunları söyledi;
"2008 ve 2009 krizinin temelinde bankacılık ve kamu maliyesi vardır. Türkiye her ikisine güçlü bir yapı ile girmiştir. ABD'li ya da Avrupalı bankaların operasyonları sağlam yoluna devam ediyor. Siyasi istikrar ve güçlü siyasi irade Türkiye'yi krizden korumuştur. Bununla güven ortamı başarıda belirleyici oldu. Biz 6 aylık, 1 senelik değil, 3 senelik planlar yaptık. Mali disiplinden taviz vermedik" şeklinde konuştu.
Fakirlik ve yoksulluk oranının gerilediğini, gelir dağılımındaki düzelmenin ise hükümetin uygulama alanlarıyla ilgili olduğunu dile getiren Babacan, "Hiçbir şirkete, kuruma, gruba aileye ayrıcalık yok. Her bir kurumda kıyasıya rekabet var, kazanan alnının teri ile kazanıyor. Anadolu'da ismini duymadığınız Kayseri'den, Denizli'den, Gaziantep'ten firmalar son derece içeride de dışarıda da başarılı. Rekabetin iyi çalışmasının gelir dağılımının düzelmesinde büyük payı var" diye konuştu.
Babacan, yabancıların gayrimenkul alımı ve kira sertifikalarının yürürlüğe girmesi adına da gerekenleri yaptıklarını söyledi. Ali Babacan, "Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ve Türk- Arap bankaları arasında ilişkilerin daha iyi noktaya gelmesini temenni ediyorum" dedi.İHJA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *