ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Hakları daha da sınırlandırmaya dönük bir saldırı politikası hayata geçirilecek”

“Hakları daha da sınırlandırmaya dönük bir saldırı politikası hayata geçirilecek”
YAYINLAMA: 24 Nisan 2024 / 11.51
GÜNCELLEME: 24 Nisan 2024 / 11.51

Tablo daha da kötüye gidecek, iktidar bırakın frene basmayı vites büyütecek!

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Önümüzdeki dönem başta kıdem tazminatı hakkımız olmak üzere sermayenin talepleri doğrultusunda bu hakları daha da sınırlandırmaya dönük bir saldırı politikasını hayata geçireceği bir dönem olacak” dedi. Emekçiler açısından yaşanan ağır tablonun daha da kötüye gideceğini söyleyen Çerkezoğlu, “İktidar bırakın frene basmayı vites büyütecek” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saymasına karşın dün İstanbul Valisi Davut Gül’ün, Taksim Meydanı’nda kutlamaya izin verilmeyeceğini açıklaması gündem olmuştu. Taksim’in 1 Mayıs için bir simge olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Bir elimizde karanfil bir elimizde çocuklarımızla Taksim’e yürüyeceğiz” diye duyurdu.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın sorularını yanıtlayan Çerkezoğlu, “İşveren ‘Ana eleman, kalifiye çalışan bulamıyorum’ diye yakınıyor, bu kadar işsizin olduğu bir ortamda gerçekten çalışan bulunamıyor mu?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“İşverenin ‘Ara eleman, yetişmiş eleman bulamıyoruz’ yakınması doğru değil. O kadar işsizlik var ki. Onlar her türlü işi yapmak için bekliyor. ‘İş beğenmiyorlar’ söylemi doğru değil. Bu ekonomik krizde, yüksek enflasyon ortamında bir gencin iş beğenmemesi mümkün mü? Daha fazla kişinin çalışması için çalışma saatlerinin düşürülmesi lazım. İşsizliğe karşı adım atılmalı. İktidar tercihini hep sermayeden yana kullanıyor. Mesela OVP hazırlanırken bizi de çağırdılar ama taleplerimizin hiçbiri OVP’de yer almadı. İşçilerin en temel kazanılmış hakları ciddi tehdit altında. Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında kırmızı çizgimiz, son kalemiz kıdem tazminatına yeniden göz diktiler. EYT’den kaynaklı mağduriyetler giderilmeyecek. Emekli maaşları anlamında da hiçbir olumlu adım atılmayacak.

Önümüzdeki dönem başta kıdem tazminatı hakkımız olmak üzere sermayenin talepleri doğrultusunda bu hakları daha da sınırlandırmaya dönük bir saldırı politikasını hayata geçireceği bir dönem olacak. Onların OVP’si varsa bizim de mücadele programımız var. Sermayenin direktifleri doğrultusunda hazırlanan politikalara bakıldığında emekçiler açısından yaşanan ağır tablo daha da kötüye gidecek, iktidar bırakın frene basmayı vites büyütecek.”

Çekezoğlu, 1 Mayıs’la ilgili soruya da şöyle yanıt verdi:

“Taksim 1 Mayıs için bir simge. Her işçinin Taksim’de olma hakkıdır diye yargı kararları var. Bunlara dayanarak bu yıl Taksim’de kutlamak istiyoruz. Bir elimizde karanfil bir elimizde çocuklarımızla Taksim’e yürüyeceğiz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *