ANASAYFA arrow right Ekonomi

İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanımında anlaşmaya varıldı

İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanımında anlaşmaya varıldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.28
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.28
IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye ile ABD arasında bu hafta Ankara’da yapılan görüşmelerde iki ülkenin,
IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye ile ABD arasında bu hafta Ankara’da yapılan görüşmelerde iki ülkenin, İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanımında anlaşmaya vardığı belirtilirken ABD medyası, "Görüşmelerden uzlaşma çıktığı iddiaları Türkiye’deki Esat karşıtı çevrelerde huzursuzluk yarattı” diyor. Bu arada, varılan mutabakatla Türkiye’nin “Suriye’ye müdahale seçeneğini geride bıraktığı” değerlendirmeleri de yapılıyor.
Amerika’nın Sesi (VOA) “İncirlik IŞİD’e Karşı ABD Kullanımına Açılıyor mu?” sorusunu başlıktan verdiği haberine “Türkiye ve ABD arasında uzun zamandır tartışma konusu olan İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanımında anlaşmaya vardığı belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Başkan Obama’nın temsilcisi John Allen arasında Ankara’da iki gün süren görüşmelerden uzlaşma çıktığı iddiaları Türkiye’deki Esat karşıtı çevrelerde huzursuzluk yarattı” satırlarıyla giriyor.

“Eğit-donat konusunda mutabakat sağlayan Türkiye ile Amerika arasında İncirlik Üssü’nün IŞİD’le mücadelede kullanılması konusunda uzlaşmazlık uzun zamandır devam ediyordu” diyen VOA, “Suriye’nin kuzeyinde ‘güvenli bölge’ kurulmasını isteyen ve son dönemde PYD’nin güçlenmesinden rahatsız olan Türkiye, üssün kullanımına izin vermiyordu” sözlerini de kullandı.
Ankara’da yapılan görüşmelerde uzlaşma sağladığına dikkat çekilirken Türk basınında yer alan “Türkiye’nin ABD’nin silahlandırılmasını talep ettiği 2 Predatör’ün İncirlik’i operasyonel amaçlı kullanmasına izin verdi”, “Türkiye ulusal güvenliği tehlike altına girerse Suriye’ye müdahale edecek” gibi haberlere vurgu yapıldıktan sonra “Dışişleri kaynakları ise, predatörlerin, ‘Havadan güvenlik şemsiyesi’ oluşturarak, Türkiye’nin talep ettiği ‘Güvenli Bölgeye de yumuşak geçiş sağlayacağını iddia ediyor” deniliyor.

Bu arada “Türkiye’deki sıkı Esat karşıtları rahatsız” da denilen haberde “İHH ile birlikte Türkiye’nin Esat karşıtı Suriye politikasının en büyük destekçilerinden Özgür-Der’in başkanı Rıdvan Kaya, İncirlik Üssü’nün ABD’nin kullanımına açılmasını eleştirirken “Eğer bu iddialar doğruysa, Türkiye’nin büyük bir hayal kırıklığına uğraması kaçınılmazdır. Türkiye, ABD’nin Esat rejimi diye bir sorununun olmadığını artık anlamalı ve olmayacak duaya amin demekten vazgeçmelidir!” şeklinde konuştuğunu aktarıyor.
VOA ayrıca, “ABD’yle İncirlik üssünün kullanımı konusunda varılan anlaşma hükümetin Suriye’ye müdahale seçeneğini geri bıraktığını ortaya koysa da Cumhuriyet Halk Partisi, bu kanıda değil. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenleyen CHP’li vekiller, ‘Suriye’de savaşa karşıyız’ üst başlıklı ve 11 imzalı bir metni kamuoyuyla paylaştılar” diye ekledi.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *