ANASAYFA arrow right Güncel

Hukuka, tıp ve kamu etiğine aykırı idari kararlar verilemez

Hukuka, tıp ve kamu etiğine  aykırı idari kararlar verilemez
YAYINLAMA: 01 Ekim 2026 / 18.23
GÜNCELLEME: 01 Ekim 2026 / 18.23

Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği, Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan TRSM’nin açılış tarihini kamuoyu ile paylaşması çağrısında bulundu.
Dernek Başkanı Serpil Acıoğlu, ‘’Gaziantep Üniversitesi, idari özerkliğini, idari serbestlik olarak tanımlayıp, hukuka, tıp ve kamu etiğine aykırı idari kararlar veremez. Devlet karışmaz söylemi ise; doğrudan devletin egemenlik hakkına yönelik söylemdir. Ayrıca; hiç kimse, ruhsal engelli ve yakını olunca ya da üniversiteye girince devletin vatandaşlığından çıkmıyor. Vatandaşların anayasal güvence altında olan kazanılmış haklarını, tek taraflı olarak kendi idari tasarrufu ile değiştiremez, sınırlayamaz ve ortadan kaldıramaz’’ ifadelerini kullandı.

 ‘TRSM Yönergesi’nde ağır ruhsal bozukluk ifadesinin Engelliler Hakkında Kanun’daki hukuki karşılığı ruhsal engel’ diyen ‘’Yönergede hizmetin kapsamında açıkça rehabilitasyon niteliği vurgulanıyor. Rehabilitasyon alan kişi engellidir ve rehabilitasyon kişinin tanısına, tanının derecesine ve oluşturduğu kayba göre bireysel düzenlenir. Bu nedenle yönergede hizmet sonlanma şartı kişi temelli düzenlenmiştir. Kamu hizmetinin kesintisizliği esası gereği hayali ya da gerçek tadilat hizmetin ortadan kalkma gerekçesi olamaz.  TRSM Yönergesi’ne uygun olarak oluşturulan ruhsatta, engelli vatandaşın anayasal güvence altında olan kazanılmış hakları ve o haklar üzerinde devletin denetim, gözetim ve yaptırım hak ve yetkisi var’’ ifadelerini kullandı.

Acıoğlu, ‘’TRSM’ler poliklinik değil;  rehabilitasyon merkezleri olduğu için bölge ve kapasite sınırı vardır. Bu nedenle üniversite kamu TRSM’lerine müdahale edip yönlendirme yapamaz, bu hem yetki hem de hak gaspıdır.  Ayrıca; engelliler açısından önemli bir erişe bilirlik krizi. Dernek olarak; hukuk, etik, rıza dışı süreçle ilgili yaptığımız suç duyurusunu, Emek Partisi Milletvekilimiz Sevda Karaca’nın meclis soru önergesini, YÖK’ün yeniden başlattığı inceleme sürecini, İçişleri Bakanlığı’ndaki idari soruşturma talebimizi, TİHEK’in karar sürecini ve tüm kurumlar nezdinde yaptığımız ihbar ve talepleri takibimiz devam ediyor. Tüm ilgili bakanlıklar ve kurumlar nezdinde çalışmalarımızı tamamladık. Yeni aşamada, bizden Sosyal Politika Önerisi Raporu talep eden T.C. Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Gençlik Politikalar Kurulumu’zun iradelerini beklemekteyiz. TRSM’nin bir an önce yeniden açılmasını, krizin kurul tarafından bizzat yerinde incelenmesini, tasfiye edilen TRSM Kurulu’nun yeniden kurulmasını, konunun bizzat Cumhurbaşkanımıza iletilmesini talep ettik’’ şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin hukuk, etik ve rıza dışı süreçle kapandığını ifade eden Acıoğlu, ‘’3 Haziran’da Gaziantep Üniversitesi’nin “Serpil Acıoğlu” konulu usulsüz iç yazışmasında, TRSM yönergesine aykırı olarak fiziki imkân yetersizliğinden aktif hizmet sunulamadığı hususunun Sağlık Müdürlüğü’ne bildirildiği halde, Vali Yardımcısı İlker Eker imzalı 8 haziran tarihli CİMER başvuru cevabında dokuz aylık tadilat süreci belirtilmiştir. Ayrıca bu cevaptaki tüm bilgiler çelişki ve yanlışlarla dolu. Vali’den randevu istemediğimiz halde, 2024 yılına ait “Gel sen vali ol, müdür ol” üslup krizine yeniden atıf yapıldı’’ dedi.

Acıoğlu, ‘’Gaziantep Üniversitesi Yönetim Kurulu’na 17 Ağustos tarihli yazdığımız, başta Anayasa, Engelliler Hakkında Kanun, Kişisel Verileri Koruma Kanunu olmak üzere; tüm ilgili mevzuat ihlallerini bildirdiğimiz dilekçemize, 21 Ağustos 2026 tarihli verilen cevapta ise; açıkça “Tadilatla ilgili herhangi bir teknik hazırlık, ödenek ve idari süreçlerin tamamlanmadığı, bunun TRSM’nin kapandığı anlamına gelmediği belirtilmiş. Yani; aktif-ruhsat, pasif hizmet çelişkisi ortaya konulmuş ve kurumlara bildirilen dokuz aylık tadilatın usule aykırı olduğu açıkça ifade edilmiş. Tadilat başlamadıysa neden engellileri gönderdiniz, resmi belgelerde tadilat yazdıysanız, neden tadilata başlamadınız?’’ sorusunu sordu. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *