ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kur nedeniyle zarar eden birçok esnaf üretimi durdurdu

Kur nedeniyle zarar eden birçok esnaf üretimi durdurdu
YAYINLAMA: 27 Şubat 2022 / 19.21
GÜNCELLEME: 27 Şubat 2022 / 19.21
Gaziantep ekonomisinin temel taşlarından biri olarak gösterilen triko sektörü dövizdeki dalgalanmalar sonucunda maliyetlerin artmasıyla zor günler geçiriyor. Sektörde fiyat belirsizliğinin yaşandığının altı çizilirken, kur nedeniyle zarar eden birçok esnafın üretimi durdurduğu vurgulandı.

Döviz kurundaki hareketlilikten en çok etkilenen sektörlerin başında triko geliyor. Çünkü ürünün yapımında kullanılan hammaddenin tümü dolar bazında geliyor. Dolardaki en ufak bir hareketlilik sektör temsilcilerini tedirgin ediyor. Zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan sektör, artan maliyetler karşısında erimeye başladı. Birçok firma zarar ettiğinden üretimi bıraktı. Çekle satış dönemi kapandı. Hatta çekle satış yapan büyük firmalar bile batma tehlikesi ile karşı karşıya.

Fiyat belirsizliği sektörü ciddi olarak tehdit ediyor

Fiyat belirsizliğinin sektörü ciddi olarak tehdit ettiğini açıklayan Salih Aslan, “Yeni sezona başlayacağız, lakin fiyat belirsizliği yaşanıyor. Neredeyse maliyetlerimiz yüzde 150 oranında artış gösterdi, fakat kazancımızda hiçbir değişiklik yok. Örneğin; bir ürünü 20 liraya satsak da 2 lira kazanıyoruz, 50 liraya satsak yine 2 lira kazanıyoruz. Çünkü rekabet olduğundan bu kazancın üzerine çıkamıyoruz” açıklamasını yaptı.

Geçen yıl 5 lira olan işçilik 12 liraya çıktı

10 yıldan beri triko sektöründe faaliyet gösteren Aslan, alım güçlerinin zayıfladığını, tedarik nedeniyle ham madde fiyatlarının sürekli yükseldiğinin altını çizdi. “Geçen yıl 5 lira olan işçilik 12 liraya çıktı. Arada 7 lira fark var ve bu parayı adet olarak hesapladığımız ciddi maddiyat ortaya çıkıyor. İç piyasa satışlarımız düştü ama yurt dışı ihracatımız ise herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor” diye konuştu.

Bu sene daha çok zorlanmaya başladık

Aslan, “Özellikle bu sene daha çok zorlanmaya başladık. Maliyetlerin artması ister istemez bütçeyi etkiliyor. Çek ile satışı durdurduk, herkesin maddi gücü kadar almasından yanayız. Çünkü bir çekin karşılıksız çıkması zincirin halkaları gibi herkesi etkiliyor. Şu anda çek ile ürün satan büyük bir firmalar bile batabilir. Ham maddelerimizi dolar ile alıyoruz, TL ile satış yapmıyoruz. Dövizdeki hareketlilik de sektörü ve esnafı tedirgin ediyor. Kur kaç olursa olsun, ama sabit olsun” ifadelerini kullandı.

Ticari yollar kapanırsa bizim için daha kötü olur

Rusya-Ukrayna savaşından sektörün ister istemez etkileneceğini sözlerine ekleyen Salih Aslan, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Bu savaştan Gaziantepli firmaların yüzde 25’i İstanbul firmalarının ise yüzde 75’i etkilenir diye düşünüyoruz. Genel olarak dünya ticareti İstanbul’da dönüyor. Talebimiz dövizin sabitlenmesi, ticari yolların kapanmaması. Her bir satış ofisinin 150-200 arası çalışanı bulunuyor. Dolayısıyla ticari yollar kapanırsa bizim için daha kötü olur” dedi.

Geçmiş dönemler şimdikinden daha iyiydi

Ayhan Kaya, “15 yıldan beri triko sektörü içerisinde faaliyetteyim. Geçmiş dönemler şimdikinden daha iyiydi. Çünkü o zaman üretim az olmasına rağmen işler iyiydi. Tüm girdi maliyetleri yüzde 100 arttı. İç piyasaya çalışanlar ham maddeyi dolar ile alıp ürünü TL olarak satıyorlar. Birçok esnaf, zarar ettiği için üretimi bıraktı. Çünkü geleceğini göremiyor, döviz kurunun ne olacağını bilemiyor” açıklamasında bulundu. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *