ANASAYFA arrow right Ekonomi

Senet yeniden baştacı

Senet yeniden baştacı
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.54
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Tüketimi frenlemek için hayata geçirilmesi planlanan taksit sınırlandırması şirketleri 'B' planı hazırlığına soktu.
Tüketimi frenlemek için hayata geçirilmesi planlanan taksit sınırlandırması şirketleri 'B' planı hazırlığına soktu. Neredeyse tarih olan senetler yeniden gündemde.

Ekonomiyi soğutmak için önümüzdeki günlerde devreye sokulması planlanan taksit sınırlandırması, şirketleri harekete geçirdi. “Taksit sınırlandırması işleri vurur” diyen şirketler ‘B’ planı hazırlığında.
Hazırlığa girişen sektörlerin başında ise elektronik ve beyaz eşya geliyor. Birçok şirket bankalarla taksit erteleme üzerine pazarlığa otururken, kredi kartları ile neredeyse tarihe gömülen senet uygulamaları da gündeme alındı.

Taksitler ertelenecek

Taksite sınırlandırma gelmesi durumunda elektronik zincirlerin olumsuz yönde etkileneceğini belirten Electro World Genel Müdürü Bahadır Özbek, “Kararı net olarak gördükten sonra yeni dönem stratejilerini harekete geçireceğiz” diyor. Sınırlandırmanın devreye girmesi durumunda senetlerin yeniden gündeme geleceğinin altını çizen Özbek, “Bu uygulama senet üzerinden taksit yapan şirketlere yarayacak. Öte yandan tüketiciler alışverişleri kredi finansmanı ile yapmaya başlayacak. Bu daha da kritik bir durum doğuracaktır” açıklamasını yapıyor.
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane de bu konuda piyasada yumuşak bir geçişe ihtiyaç olduğunu belirterek şu açıklamayı yapıyor: “Kredi kartlarına yapılan taksitlerin azaltılması sektöre ani bir fren yaptıracaktır. Ekonomiyi soğutmak için yumuşak geçişlere ihtiyaç var.”
Ataşehir Arçelik Bayii sahibi Turan Şen ise senetle çalışmanın artacağını söylüyor. Turan, “Taksit ertelemeler artacak. Bunun da şimdiden sinyallerini alıyoruz” diyor.

BDDK’nın önlemleri neler
BDDK, ekonomideki ısınmaya karşı kredi kartlarına sınırlamalar getirecek. 
24 aya kadar uzayan taksit süreleri 9 ya da 12 aya düşürülecek. 
Toplam limit uygulaması bulunan kredi kartlarına, aylık limit uygulaması getirilmesi planlanıyor. Tüketiciler bir ay boyunca toplam limitlerinin yarısı kadar alışveriş edebilecek.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *