ANASAYFA arrow right Ekonomi

Tekstilde büyük kayıp

Tekstilde büyük kayıp
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.55
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.55
Tekstil sektöründe yaşanan pahalılaşmayla hazır giyim ihracatında 1 milyar dolarlık zarar meydana geldi.
Tekstilde bir tarafı yapıyorsun, diğer taraf bozuluyor!

Tekstil sektöründe yaşanan pahalılaşmayla hazır giyim ihracatında 1 milyar dolarlık zarar meydana geldi.

Hazır giyim sektörüne getirilen korunma tedbirlerinin, ihracatta son beş ayda 1 milyar dolarlık zarara neden olduğu belirtildi.
TGSD Başkanı Cem Negrin, yaptığı açıklamada, Türk hazır giyim sektörünün en büyük pazarı olan Avrupa’nın dünya genelinde yaptığı alımlarda her hangi bir düşüş olmamasına karşın, Hazır Giyim Endeksinin son 5 ay süresince kumaşa gelen vergilerden dolayı artan bir trendle yüzde 5,5 gerilediğini belirtti. Türkiye’nin kumaşa gelen vergilerden dolayı pahalılandığına dikkat çeken Negrin, hazır giyim sektörüne yönelik getirilen korunma önlemlerinin yılda 1 milyar dolarlık ciro düşüşüne neden olabileceğini söyledi.
Tekstilde İran sıkıntısı
İran ambargosu nedeniyle iç piyasada dolar kurunda meydana gelen artış, bölgeye ihracat yapan Türk tekstilcilerinin sıkıntı yaşamasına neden oluyor.
Negrin, tekstil ihracatı içerisinde İran’ın payının yüzde 7 olduğunu kaydederek, son 6 aydır İran’a yapılan satışlarda artış olduğunu belirtti. Ülkede yaşanan devalüasyondan dolayı son 1 aydır Türk tekstilcilerin verdikleri malların paralarını toplayamadıklarını dile getiren Negrin, Rusya’dan sonra Irak ve İran pazarının büyümekte olan pazarlar olduğunu bildirdi.
İTHİB Başkanı Gülle ise, İran’a ciddi oranda mal satışı yapıldığını vurgulayarak, İran’a güvene dayalı ciddi krediler açıldığını belirtti. Bölgede yaşanacak her olumsuz gelişmenin tekstil sektörünü etkileyeceğini kaydeden Gülle, özellikle Osmanbey ve Laleli çevresinin İran’a yaptıkları konfeksiyon kumaşı satışları nedeniyle zarar edecek bölgelerin başında geldiğini belirtti. SHA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *