ANASAYFA arrow right Ekonomi

Time dergisine verdiği röportajda yakın ilişki içinde olduğu dünya liderleri arasında Başbakan Erdoğan’ı da saydı

Time dergisine verdiği röportajda yakın ilişki içinde olduğu dünya liderleri arasında Başbakan Erdoğan’ı da saydı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53
Barack Obama ile Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te yapılmış bir röportajı kapak konusu yaptı.
ABD Başkanı Barack Obama, Yakın dostum Erdoğan...

ABD’NİN saygın haber dergisi Time, yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri öncesinde son sayısında Barack Obama ile Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te yapılmış bir röportajı kapak konusu yaptı. “Obama’nın dünyası” başlığıyla verilen kapak röportajında Obama, derginin yayın yönetmeni Fareed Zakaria’ya konuştu. ABD’li gazetecinin dış politika konusuna değinmesi üzerine ikili arasında şu diyalog yaşandı:

Time: Dünya liderleriyle yakın ilişkiler kuruyor musunuz? Çünkü sizinle ilgili eleştirilerden birisi de diplomasi stilinizle ilgili... Çok soğuk ve araya mesafe koyan bir kişi olduğunuz, dünya liderleriyle çok yakın arkadaşlık içinde olmadığınız söyleniyor.

Obama: Başka Başkanların ekiplerinde yer almadım. Bu nedenle ABD Başkanlarının diğer dünya liderleriyle olan ilişkileri nasıldı bilmiyorum. Ancak birçok liderle kurduğum dostluk ve güven bağları, etkili bir diplomasi yürütmemiz için bize büyük katkı sağlamıştır. Eğer Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, Hindistan lideri Singh’e, Güney Kore Devlet Başkanı Lee’ye, Türkiye Başbakanı Erdoğan’a, ya da İngiltere lideri David Cameron’a soracak olursanız size ABD Başkanı’na güvendiklerini ve inandıklarını söyleyeceklerdir. Doğruyu söyleyen ve sözlerini tutan bir kişi olduğumu söyleceklerdir. “Bizim kaygılarımıza dikkat ediyor, çıkarlarımızı göz önünde bulunduruyor” diyeceklerdir. Birçok işi, işte bu kurduğumuz yakın çalışma ilişkisi sayesinde yaptık.

Netanyahu listeye giremedi

Obama’nın röportajındaki bu ifadeler bahsi geçen ülkelerde memnuniyet yaratırken ABD Başkanı’nın sözlerinden en çok rahatsızlık duyan ise İsrail gazeteleri oldu. İsrail medyası Obama’nın sayfalarca röportajından haber başlığı olarak “Erdoğan’ı yakın arkadaşları arasında saydı Netanyahu listede yok” ifadesini çıkardı. ABD Başkanı’nın İsrail lideri ile soğuk bir ilişkisi olduğunu, hatta bir keresinde, “Sen biraz oturup düşün ben yemek yemeye gidiyorum” diyerek Beyaz Saray’da İsrail liderini tek başına bırakacak kadar sert bir üslubu olduğunu hatırlattı. Buna karşılık ABD’nin önde gelen gazetelerinin de sık sık vurguladığı şekilde Obama’nın bölgeyle alakalı kritik kararlar söz konusu olduğunda hemen telefona sarılarak Başbakan Erdoğan ile görüş alışverişinde bulunduğu vurgulandı. Beyaz Saray istatistiklerine göre Obama, 2011’de Başbakan Erdoğan ile 13 kez telefonda görüştü. Bu, Erdoğan’ı, İngiltere lideri David Cameron’ın ardından Obama’nın en çok telefonda görüştüğü dünya lideri yapıyor.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *